Mimořádnou situaci oznámila krátce po poledni mluvčí Brněnských vodáren a kanalizací Renata Hermanová. „Za problémy můžou bakterie ve vodě," uvedla. Konkrétně jde o takzvané koliformní bakterie.

Podle vedoucí Odboru hygieny obecné a komunální z jihomoravské hygienické stanice Jany Derkové ale nebezpečí nehrozí. „Nejedná se o žádnou fekální katastrofu, jako tomu bylo například minulý rok v Praze v Dejvicích. Kvůli teplému počasí je voda přiváděná vodovodem do Brna jen teplejší a běžné dávky dezinfekce na ni nefungují tak jako obvykle. Proto je nutné je navýšit," upozornila.

Vzorky, ve kterých testy odhalily bakterie, navíc pocházejí z pondělního odběru. Lidé v Brně a okolí tedy pili závadnou vodu nejméně čtyři dny. Brněnské vodárny a kanalizace rozvádějí vodu pro víc než čtyři sta tisíc zákazníků.

Vodárny kvůli naměřeným hodnotám čtyřnásobně zvýšily běžné dávky chlóru dodávaného do pitné vody. Podle zákona přitom mohou dávku navýšit až na šestinásobek. Zároveň zahájily proplachování páteřních řádů vodovodů, jejiž délka přesahuje čtrnáct set kilometrů. Čištění může podle Hermanové způsobit krátkodobé zakalení vody.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek už nechal hasiče preventivně prověřit jejich možnosti na alternativní zásobování pitnou vodou. „Náhradní zásobování pro čtyřiačtyřicet obcí včetně Brna a čtyři sta tisíc obyvatel v nich by ale bylo složité," připustil.

V níže uvedeném dokumentu najdete prohlášení Vodárenské akciové společnosti a seznam lokalit na Brněnsku, kde je voda pitná pouze po převaření
Pro zvětšení klikněte.Zdroj: Vodárenská akciová společnostPro zvětšení klikněte.Zdroj: Vodárenská akciová společnostPro zvětšení klikněte.Zdroj: Vodárenská akciová společnost

Mimořádná situace bude podle Haška trvat několik dní. „Až v sobotu totiž budou výsledky prvních testů," dodal hejtman.

Závadná voda by lidem neměla způsobit žádné zdravotní potíže. „Podle vyhlášky není pitná, protože hodnoty některých bakterií v ní jsou hraniční. Hranice jsou stanovené tak, aby provozovatele vodovodů upozornily na nedostatky v síti," doplnila hygienička Derková.

V obchodech se okamžitě po zveřejnění oznámení vodáren zvýšila poptávka po balené vodě. Například do supermarketu na brněnském Mendlově náměstí zamířila Brňanka Jana Vašovská. „Chtěla jsem si udělat zásobu, kdyby voda nebyla pitná víc dní," svěřila se žena, která v každé ruce nesla balík vod.

Zvýšený zájem potvrdila také mluvčí obchodního řetězce Albert Barbora Vanko. „Poptávku jsme zaznamenali, zvyšujeme proto zásobování," sdělila.

Zvýšený zájem ale nezaznamenaly jen kamenné prodejny řetězců. Lidé vody skupovali i přes internet. „U balených vod byl zájem brněnských zákazníků až čtrnáctkrát vyšší než v předchozích dnech. Velká část druhů byla odpoledne vyprodaná úplně. Hned proto naskladníme nové, abychom mohli pokrýt poptávku zákazníků," okomentoval situaci obchodní ředitel online supermarketu Rohlik.cz Tomáš Jeřábek.

Na nezájem zákazníků si nemohla stěžovat ani prodavačka v obchodě Brněnka v České ulici Hana Hoďa. „Vody vůbec nestíhám doplňovat," řekla.

I přes poptávku po pitné vodě, Brněnské vodárny neuvažují, že by do ulic rozmístily cisterny. „I na nich je totiž vždy upozornění, že je voda pitná až po převaření. Takže by to nemělo smysl," vysvětlil zástupce generálního ředitele brněnských vodáren Petr Šindler.

ZÁLEŽÍ NA ZDROJI

Kromě Brna a obcí v okolí jsou na seznamu potenciálně zasažených místi tři z Blanenska: Adamov, Šebrov-Svatá Kateřina a Letovice. Šebrov však čerpá vodu z vlastního zdroje. Adamov má zdroj u Býčí skály. Jako zálohu pak používá Křtinský potok a jako třetí zdroj přivaděč z Březovského vodovodu, který provozují právě Brněnské vodárny. Ten však podle adamovského starosty Romana Piláta už několik let město nepoužívá. „Situaci ohledně problémů s pitnou vodou v Brně a jeho okolí sledujeme, ale netýká se nás. Lidé v Adamově tedy mohou být v klidu. Vodu čerpáme z vlastního zdroje, který je v pořádku," podotkl Pilát.

Ani Letovice brněnskou vodu nepoužívají, i jim slouží jen jako záloha.