Ne příliš bezpečně se cítí lidé o několik stovek metrů dál. Podle místních ani u autobusové zastávky za tamním kasinem není večer příliš světlo. Obyvatelé Znojma poukazují na řadu dalších, špatně osvětlených ulic a zákoutí ve městě. Nejistě se mohou za tmy cítit v lokalitě Kolonka u Pražské ulice či v okolí dětského dopravního hřiště u ulice Jindřicha Hořejšího. „Tam je totiž večer úplná tma," napsala na facebookový profil Znojemského deníku Monika Metlíková.

Vedení Znojma tvrdí, že o místech, kde je potřeba rozšířit veřejné osvětlení, ví. „Nemusí se přitom jednat pouze o uvedené lokality. Rozšíření a zlepšení veřejného osvětlení záleží vždy na finančních možnostech města a někde i majetkoprávních vztazích k pozemkům," naznačila mluvčí města Zuzana Pastrňáková.

Při modernizace osvětlení čerpají představitelé Znojma zejména informace ze Správy nemovitostí o stáří a poruchovosti veřejného osvětlení. „Na modernizaci osvětlení je letos v rozpočtu vyčleněna částka šest milionů korun. Které ulice přesně se budou letos modernizovat, bude jasné až po dopracování projektové dokumentace a po výsledku výběrového řízení," dodala mluvčí Znojma.

Obavy z potemnělých uliček mohou mít lidé i v dalších městech jihomoravského příhraničí. Martina Cimbálová z Hodonína bydlí na sídlišti Bažantnice. V noci ale vůbec nechodí ven. „Osvětlení je hrozné. Jsou sice místa, kde světla jsou a fungují, jinde je ale v noci úplná tma. Po Novém roce bylo navíc často slyšet střílení. Prý to byl někdo s plynovou pistolí, ale to nevím jistě," popsala mladá žena.

Špatně jsou podle místních osvětlené i parky, například ten na Mírovém náměstí.

Ve Valticích rozšiřují osvětlení každý rok. „Například na Josefské ulici, kde je nová zástavba a garáže, tam jsme nechali udělat osvětlení za dvě stě tisíc korun. Také třeba na Bořím dvoře, což je odlehlá lokalita s asi třicítkou lidí, kde osvětlení vůbec nebylo, plánujeme několik sloupů osvětlení, aby tam ti lidé aspoň trochu ve tmě viděli," nastínil starosta Valtic Pavel Trojan.