Policisté společně s končícím létem spouštějí několik projektů, které mají silnice v kraji udělat bezpečnější. „Jedna z akcí se jmenuje Šťastný návrat. Začala včera a souvisí se zvýšeným provozem na silnicích a s tím spojenou nervozitou řidičů, spěchem a často i únavou. Zaměříme se také na kontrolu alkoholu u lidí za volantem," přiblížila jihomoravská policejní mluvčí Štěpánka Komárová projekt, který potrvá do devátého září.

Kontrolou řidičů vracejících se z dovolených policisté končit nehodlají. Už od dvaadvacátého srpna se zaměřili na dodržování předepsané rychlosti na silnicích. Právě zbytečný spěch a přeceňování se jsou podle Komárové nejčastější důvody letních nehod.

Potvrdil to i jihomoravský koordinátor Besipu Pavel Čížek. „O letních prázdninách se navíc řidiči často nesoustředí na řízení. Na začátku jsou jednou nohou na dovolené a na konci zase třeba přemýšlejí o tom, co všechno se jim nahromadilo v práci. V kombinaci s horkem a únavou to může mít tragické následky," varoval Čížek.

Nehody a prevence:Nehody na jižní Moravě od 1. července do 24. srpna:
2014 – 1058
2015 – 1170
2016 – 1043
• za poslední prázdninový víkend se loni v kraji stalo 57 dopravních nehod, zemřel při nich jeden člověk
• letos je od 26. srpna do 9. září akce Šťastný návrat
• od 22. srpna do 28. září policisté kontrolují rychlost

Blížící se konec prázdnin některé řidiče i těší. „Zdá se mi, že lidi o prázdninách řídí jako blázni a když celý den jezdíte, je těžké vyhnout se nehodám. Třeba se to už zklidní," doufá brněnský stěhovák Jakub Černý.

Kontroly se ale nebudou týkat jen řidičů. Pozor by si měli dát i chodci. Při akci Zebra se za tebe nerozhlédne, která začne prvního září, se policisté zaměří třeba na lidi, kteří si myslí, že mají před auty přednost. „Navíc první školní den bývá hlavně u prvňáků zkrácená výuka. Budeme proto dohlížet i na bezpečnost na přechodech," doplnila Komárová.

Na větší nápor cestujících se připravují i železničáři. „Od tohoto víkendu až po příští budeme mít připravené posilové vozy v důležitých železničních uzlech. Můžeme je rychle připojit k nejvytíženějším vlakům," uklidnil ředitel odboru osobní dopravy Českých drah Jiří Ješeta.

Vlaky budou posílené především mezi Brnem a Ostravou a mezi Brnem a Olomoucí. Podle Ješety zvládnou zvýšený nápor cestujících i díky tomu, že začátek září je tentokrát uprostřed pracovního týdne. „Proto očekáváme rozložení cestujících do více dní," poznamenal ředitel odboru.