Malou Louku považuje radnice za atraktivní lokalitu. „Jedná se o poslední větší zastavitelnou plochu nedaleko centra Znojma. Kupec musí dodržet regulační plán určující stavbu sedmi bytových domů, pěti viladomů a dvou terasových domů,“ uvedla mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková s tím, že součástí nové podoby musí být i zeleň a místa pro odpočinek.

Na svém posledním zasedání zastupitelé schválili snížení ceny pozemků z původních sto milionů na šestašedesát. „Město nemuselo tolik spěchat se slevou a zkusit hledat investora za původní cenu,“ kritizoval zastupitel Karel Fiala.

● Lokalita Malá Louka: 53 tisíc metrů čtverečních, cena 65,7 milionu korun
● Jde o někdejší vojenský autopark určený k zástavbě poblíž centra Znojma
● Vzniknout v něm má 266 bytů v domech tří typů

Podle šéfa finančního výboru Jakuba Malačky město za nižší cenu nemusí nutně prodat. „Jde o to zjistit, jaká je reálná poptávka na trhu,“ řekl Malačka. Mluvčí Pastrňáková připomněla, že cenu určil nový posudek, který bral v potaz předchozí bezvýsledné nabídky.

Cena lokality může být pro investory zajímavá. „Prodával jsem za podobnou cenu kolem dvanácti set korun za metr pozemek soukromého vlastníka. Developeři by i zájem měli, ale preferovali stavbu rodinných domů namísto bytových, které chtělo město,“ sdělil realitní makléř Karel Pavlů.

V Břeclavi je problém opačný. „Kvůli povodňovým pásmům a chráněným územím volné parcely prakticky nejsou, nebo jejich příprava zabere rok i dva. Zájemci jsou, ceny se pohybují o osm set korun za metr výš než ve Znojmě, ale poptávce to nestačí,“ uvedl realitní makléř Robert Schmidt.

Parcely těžko hledá i radnice v Hodoníně. Tamní zastupitelé proto schválili nákup pozemků za nemocnicí. Město je ovšem koupí výrazně dráž než je před lety prodalo. „Město nyní nemá žádné místo, kde by lidé mohli stavět. Byla chyba pozemky prodat,“ řekl před časem starosta Milan Lúčka.