Ty sestavovali především brněnští památkáři a památkový ústav. Další metodiku pak zveřejní městská část Brno-střed v pátek. „Většinou se překrývají, ale nemají být v rozporu. Například městská část se zabývá dopravou nebo bezbariérovostí. Odbor památkové péče nemá zase kompetence omezovat materiál nebo vzhled nábytku,“ sdělil mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Nově si restauratéři musí dát pozor například na slunečníky nebo markýzy v jednotné barvě. Omezit mají také loga a reklamu na zahrádkách. „Ještě před letní sezónou musíme zkontrolovat všechny slunečníky. Nejsem si jistá, jestli mají stejnou barvu a logo je pouze na volánu slunečníku, jak je předepsané. Postupně zjišťujeme, co nového nás letos v létě čeká,“ řekla Barbora Navrátilová z Efi café na Zelném trhu. Ostatní restauratéři vyčkávají, co vzejde z jednání na Brně-středu.

Přečtěte si také: Restauratéři hrozí: Letos zahrádky neotevřeme. Vadí jim zdražení

Pravidla vydaná magistrátem se nevztahují na všechny zahrádky ve městě. Speciální normy platí na ty v městské památkové rezervaci. Jedná se o plochu mezi Špilberkem, hlavním nádražím, Kolištěm a Joštovou ulicí „Našim cílem není předurčovat detailní podobu zahrádek. Pravidla zajišťují dostatek prostoru pro invenci jednotlivých restauratérů či designérů,“ doplnil mluvčí Poňuchálek.Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Zatímco už magistrát svá pravidla zveřejnil, představitelé radnice Brna-středu svou metodiku zveřejní až později. Na čtvrtek mají domluvený sraz s majiteli restaurací. „Věřím, že letos vše bude klidnější a s restauratéry se domluvíme. Nicméně nemůžu předjímat,“ uvedla starosta městské části Martin Landa.

Přečtěte si také: Rekord. Centrum Brna žije, nabízí už 209 restauračních zahrádek

Majitelům loni vadily zvýšené ceny za pronájmy. Cena původně stoupla na osm korun za metr čtvereční na den s podestou a o dvě koruny méně za zahrádku bez podesty. Po protestech a výhrůžce bojkotu nakonec ceny klesly na šesti korunách za podestu a čtyř korunách bez.

Také pravidla pro pódia zůstávají stejná jako loni. podesta je povolená tam, kde je úhel ulice větší než šest procent nebo jsou výrazné nerovnosti mezi silnicí a chodníkem.

Už loňská letní sezónu, která trvá od dubna do října, byla pro majitele zkušební. „Památkáři jim zahrádku zhodnotili. Ví tedy, na kterých věcech musí zapracovat. Loni jsme nechali v provozu veškeré zahrádky, i když byly v rozporu se zájmy památkové péče. letos to bude jinak,“ řekl šéf brněnských památkářů Martin Zedníček.

Bojkot restauratérů nečekáme, říká místostarostka Flamiková

Brno – Loni představila městská část Brno-střed novou metodiku k využívání restauračních zahrádek. Radnice rovněž zvedla ceny na zábor veřejného prostoru. Po protestech restauratérů nakonec radnice zlevnila. „Letos se ničeho podobného neobáváme. Vše by mělo být jednodušší,“ sdělila místostarostka Brna-středu Jasna Flamiková.

Na metodice jste pracovala už loni, jaké jsou letos novinky?
Zapojilo se více radních městské části včetně starosty. Naším cílem je především, aby byla transparentní. Už ji odsouhlasili radní Brna-středu. Dnes ji představíme restauratérům a v pátek lidem.

V čem se bude lišit?
Pro restauratéry by vše mělo být jednodušší, třeba vyplnění žádosti o povolení. Také se jako městská část můžeme ke vzhledu zahrádky nově vyjádřit. Loni to dělali jen památkáři.

Proč vzniká metodika na Brně-středu a zároveň pravidla památkářů?
My i památkáři řešíme rozdílné záležitosti. Památkáři se více zaměřují na minimální zásah v městské památkové zóně. Částečně se naše požadavky překrývají a metodiky jsou podobné, ale v podstatě jsou nezávislé na sobě.

Ze strany města nebyla vůbec žádná snaha o spolupráci, říká majitel restaurací Sklenář

Brno – Zdeněk Sklenář vlastní v Brně několik restaurací pod značkou Tripoli. Například restauraci Zlatá loď na náměstí Svobody nebo Tripoli ve Starobrněnské ulici. „Novou metodiku s námi úřady neprojednávaly, i když to slíbily. Neodrážejí brněnské poměry,“postěžoval si restauratér Sklenář.

Jak nová pravidla vnímáte?
Už jsme obojí viděli. Vše je teprve na začátku. Problém nemáme s vynecháním reklam nebo nabídek, horší je s používáním pódií.

Radnice i magistrát slibovali zapojení restauratérů do příprav metodiky. Sešli jste se tedy?
Ze strany města nebyla vůbec žádná snaha o spolupráci. V létě jsme se na tom sice domluvili, ale vyšumělo to. Všechny sporné body, které v metodice jsou, tam zůstaly. Nás, jako majitelů restaurací, se nikdo nezeptal. Čekali jsme, že se metodika upraví na brněnské poměry.

Můžete jmenovat body, které vám v metodice vadí?
Už minulý rok jsme upozorňovali na nesmyslný požadavek, kdy podesta může být jen v těch ulicích, které mají šestiprocentní sklon. To je problematické, nevychází to z reality Brna.

Která ulice v Brně může mít s šestiprocentním sklonem problém?
Například Zámečnická ulice má menší sklon. Ale posezení bez podesty je tam nemožné.