Od roku 2010 patří Obora Radějov společnosti někdejšího majitele Hamé, podnikatele Leoše Novotného. V oblasti si zřídil lovecký areál s luxusním ubytováním, kde si zájemci mohou za poplatek ulovit daňka, jelena či divočáka. Na jeho žádost Městský úřad ve Veselí nad Moravou vydal opatření obecné povahy, kterým na část roku odepřel do obory lidem přístup. Po celý červen kvůli kladení a odchovu mláďat a od prvního září do patnáctého listopadu mělo omezení zajistit klid zvěře v říji a bezpečnost v období lovu.

Proti tomu se postavili ochranáři přírody v čele s Pavlem Dekařem z Hnutí Duha a Stanislavem Javorou. Asi dva roky se připravovali a opatření napadli u Krajského soudu v Brně. A uspěli. „V daném případě mělo být vydané správní rozhodnutí poté, co mělo být vedené správní řízení s velkým počtem účastníků. Odpůrce neměl pravomoc napadené opatření obecné povahy vůbec vydat," uvedla předsedkyně senátu krajského soudu Jaroslava Skoumalová ve spisu.

Hodonínský deník Rovnost jej má celý k dispozici. Rozhodnutí z Veselí je v něm označené jako „nicotné". „Za takové se označují akty, které vydaly správní orgány a jež trpí těmi nejzávažnějšími chybami. Takže se ani za akty nedají považovat, nevyvolávají zamýšlené právní účinky. Právo na ně hledí tak, jako by od počátku vlastně neexistovaly," vysvětlil pražský právník Jaromír Kyzour, který u soudu Dekaře a Javoru zastupoval.

Porušování zákonů?

Omezení vstupu do radějovské obory která se rozkládá v bělokarpatské oblasti na zhruba šestnácti stech hektarech, tak podle soudního verdiktu vlastně ani nemělo platit. Rozhodnutí soud rozesílal minulý týden. „Lze proti němu podat kasační stížnost ve lhůtě dvou týdnů ode dne jeho doručení," stojí v dokumentu. Jestli tak úředníci učiní, není jasné. „Zatím nemám žádné vyjádření," řekl tajemník veselského městského úřadu Antonín Korta.

Podle Dekaře jsou v Oboře Radějov dlouhodobě porušované zákony o ochraně přírody a krajiny a území ničí intenzívní chov zvěře. „Nezávislý soud konstatoval, že v zájmu úzké skupiny lidí jsou za přispění některých státních orgánů hrubě omezovaná občanská práva. Budeme dále apelovat na příslušné státní orgány a hlavně správu Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty k nápravě těchto nezákonností," reagoval na výrok soudu Dekař.

Spory s ochránci

Majitele obory se redakci zastihnout nepodařilo. V minulosti se ale vždy označoval za milovníka přírody. Jak Deník Rovnost již informoval, v oblasti plánuje například vytvořit rozsáhlou soustavu mokřadů, které mají zvýšit druhovou rozmanitost rostlin i zvířat. Mezi ním a ochránci přírody panují dlouhodobé spory.

Obora Radějov leží na východ od stejnojmenné obce. Vznikla v roce 1987 a její součástí je i Přírodní rezervace Kútky. Za ustavením stojí snaha o chov nepůvodní daňčí zvěře. Majitelem se po roce 1989 staly Lesy České republiky, za honitbu byla obora uznaná v roce 1993.

Od státního podniku ji měl Leoš Novotný nejprve pronajatou. Správa Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty a aktivisté upozorňovali na devastaci unikátní přírodní rezervace. Velká stáda daňků tam prý ničila chráněné orchideje. Sporný moment nastal, když Novotný koupil hájenku Na Pustých, která se nachází v evropsky významné lokalitě Čertoryje. Chtěl ji přestavět na lovecké sídlo, což kritizovali i starostové okolních obcí.

V roce 2009 se v oboře odehrál takzvaný daňčí masakr. Kvůli přemnožení jich museli lovci za několik týdnů stovky postřílet. Obora od roku 2010 díky směně pozemků s Lesy ČR patří akciové společnosti Leoš Novotný.