Za chvíli začne jejich každoroční taktické cvičení. „Členové zasahujících jednotek o této akci věděli dopředu a mohli se tak na ni připravit," informuje mluvčí jihomoravských hasičů Petr Příkaský.

Pronikavý zvuk sirén vozů složek integrovaného záchranného systému oznamuje, že všichni nasazení jsou připravení se s modelovou událostí poprat. Na silnici před areálem Sportland Babylon se podle zadání autobus se třinácti cestujícími čelně srazil s osobním automobilem, ve kterém byli dva lidé. Autobus stojící pravou stranou ve směru jízdy je od auta vzdálený asi pět metrů. V obou vozidlech jsou připravení maskovaní figuranti, jejichž úkolem je věrně představovat zraněnou osobu.

Na všech jednotkách je znát perfektní příprava a spolupráce při podobných haváriích. „Pro kolegy je tento případ naprosto běžný. Rozhodně to není nic, s čím by se ještě nesetkali. V Brně jsme dokonce měli nehodu, kdy byl autobus převrácený na bok. Museli jsme se do něj dostat násilím," přibližuje práci hasičského sboru Příkaský.

Jeho pochvalná slova zanedlouho hasiči potvrzují. Vytahují čelní sklo a cestující z hromadného dopravního prostředku se jim daří vyprostit. Lidé s menším zraněním sedí v blízké vzdálenosti od místa kolize. „Postaráme se o vás, všechno bude zase v pořádku," ujišťují je zdravotníci.

Netrvá dlouho a na strážovském kopci přistává policejní vrtulník. Manévr s úžasem sledují děti ze Základní školy ve Strážovicích, které se na uniformované muže a ženy v akci přišly podívat. „Jsem moc rád, že nás sem paní učitelka vzala. Hasiči jsou šikovní," pochvaluje dramatickou ukázku devítiletý Marek Pelikán.

Celkem se kromě čtyřiceti hasičů společného zásahu účastní osmnáct strážců zákona z územního odboru Hodonín. „Jejich úkolem je zajistit vyšetřování dopravní nehody, dokumentaci a potřebný odklon dopravy," vysvětluje hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník.

Jakmile se poslednímu zraněnému figurantovi dostane potřebného ošetření, je taktické cvičení na Stražovjáku u konce.