VYBERTE SI REGION

Autoři Atlasu hub nejen Ratíškovické Dúbravy připravují kuchařku

Ratíškovice - Houbařské duo Václav Koplík a Ladislav Špeta nelení ani v zimě. Autoři Atlasu hub nejen Ratíškovické Dúbravy, kvůli jehož úspěchu se loni navyšoval počet výtisků, připravují opět ve spolupráci s obecním úřadem kuchařku. „Nyní vybíráme hlavně druhy hub a vhodná jídla k nim. Následně doplníme ingredience," informoval spoluautor a prezident Mykologického kroužku v Ratíškovicích Václav Koplík.

13.1.2016
SDÍLEJ:

Václav Koplík.Autor: DENÍK/Zdeněk Šmýd

V současnosti se již blíží k padesátce receptů. „Možná se tam objeví pro někoho překvapivé druhy, což si ale zatím necháme jako překvapení. Na druhé straně některé z receptů už máme na našich webových stránkách," pousmál se Koplík s tím, že zájemci se mohou těšit i na historické předlohy. „Některé jsou více než sto let staré. Chceme je dát do knihy v jazykové podobě dané doby. Zřejmě je proto doplníme i vysvětlivkami," uvedl.

Jeho doménou při přípravě knihy je především psaná část. „Ladislav Špeta je dvorním fotografem a kuchařem," přiblížil rozdělení práce vedoucí ratíškovických mykologů.

Houboví gurmáni podle něj novinku prolistují, jakmile na ni obec sežene dotační peníze. „Chceme být připravení, aby pak práce na dokončení kuchařky nebyly tak hektické jako u atlasu," sdělil houbař.

Ratíškovičtí mykologové mají za sebou úspěšná léta. V roce 2014 jim vyšel s následným dotiskem vzpomínaný atlas, ale blýskli se při vyhlášení Vesnice roku. V kategorii o nejchutnější pokrm získali druhé místo za hřibovou polévku. Navíc už více než dvacet let pořádají košt nakládaných hub.

Tento rok se ale tradiční soutěžní ochutnávka čirůvek, neboli sviňůrek, kvůli stavbě aktivního centra neuskutečnila. Práce se totiž dotkly i dějiště klání. Ratíškovičtí přátelé hub se tak minulý pátek přestěhovali. „V příjemném prostředí hasičské zbrojnice jsme alespoň v menším koštovali houby ve sladkokyselém nálevu a hodnotili rok 2015," dodal Koplík. Novou sezonu houbaři otevřou devatenáctého března, když vyřezávaným dřevěným klíčem odemknou les.

Autor: Petr Turek

13.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Šardice zostudily Starý Poddvorov a jsou v semifinále okresního poháru

Hodonínsko – Soupeře válcují ve třetí třídě, svoji sílu demonstrovali i ve čtvrtfinále okresního poháru. Fotbalisté Šardic získali skalp soupeře z vyšší soutěže, když Starý Poddvorov zostudili deseti brankami, a po debaklu 10:4 postoupili do jarního semifinále. Mezi čtyři nejlepší týmy se probojovaly také Svatobořice, Kostelec a Velká nad Veličkou B.

Česká dvacítka se v Hodoníně představí i s krajánky Vladařem nebo Hronkem

Hodonín – Hodonínský zimní stadion Václava Nedomanského přivítá na konci srpna další vzácné hosty. Na Slovácku se představí hokejové výběry České republiky, Finska, Ruska a Švédska. Pro reprezentační týmy do dvaceti let půjde o důležitý turnaj, trenéři na něm budou mít k dispozici téměř všechny adepty pro letošní světový šampionát juniorů v Kanadě.

Jak vidí Němci Čechy: Čerpají unijní peníze, uprchlíky nechtějí

Češi a jejich země nejsou v německém tisku hojným tématem. Kromě sportovních rubrik Česká republika zaujme německá média výjimečně. O Češích pozorný německý čtenář novin ví jen to, že nechtějí přijímat uprchlíky – v čele s prezidentem Milošem Zemanem. Jejich ministr financí Andrej Babiš je miliardář, který stojí ve střetu zájmů kvůli čerpání dotací pro své firmy, jež by měl zároveň jako ministr kontrolovat.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies