VYBERTE SI REGION

Autoři Atlasu hub nejen Ratíškovické Dúbravy připravují kuchařku

Ratíškovice - Houbařské duo Václav Koplík a Ladislav Špeta nelení ani v zimě. Autoři Atlasu hub nejen Ratíškovické Dúbravy, kvůli jehož úspěchu se loni navyšoval počet výtisků, připravují opět ve spolupráci s obecním úřadem kuchařku. „Nyní vybíráme hlavně druhy hub a vhodná jídla k nim. Následně doplníme ingredience," informoval spoluautor a prezident Mykologického kroužku v Ratíškovicích Václav Koplík.

13.1.2016
SDÍLEJ:

Václav Koplík.Foto: DENÍK/Zdeněk Šmýd

V současnosti se již blíží k padesátce receptů. „Možná se tam objeví pro někoho překvapivé druhy, což si ale zatím necháme jako překvapení. Na druhé straně některé z receptů už máme na našich webových stránkách," pousmál se Koplík s tím, že zájemci se mohou těšit i na historické předlohy. „Některé jsou více než sto let staré. Chceme je dát do knihy v jazykové podobě dané doby. Zřejmě je proto doplníme i vysvětlivkami," uvedl.

Jeho doménou při přípravě knihy je především psaná část. „Ladislav Špeta je dvorním fotografem a kuchařem," přiblížil rozdělení práce vedoucí ratíškovických mykologů.

Houboví gurmáni podle něj novinku prolistují, jakmile na ni obec sežene dotační peníze. „Chceme být připravení, aby pak práce na dokončení kuchařky nebyly tak hektické jako u atlasu," sdělil houbař.

Ratíškovičtí mykologové mají za sebou úspěšná léta. V roce 2014 jim vyšel s následným dotiskem vzpomínaný atlas, ale blýskli se při vyhlášení Vesnice roku. V kategorii o nejchutnější pokrm získali druhé místo za hřibovou polévku. Navíc už více než dvacet let pořádají košt nakládaných hub.

Tento rok se ale tradiční soutěžní ochutnávka čirůvek, neboli sviňůrek, kvůli stavbě aktivního centra neuskutečnila. Práce se totiž dotkly i dějiště klání. Ratíškovičtí přátelé hub se tak minulý pátek přestěhovali. „V příjemném prostředí hasičské zbrojnice jsme alespoň v menším koštovali houby ve sladkokyselém nálevu a hodnotili rok 2015," dodal Koplík. Novou sezonu houbaři otevřou devatenáctého března, když vyřezávaným dřevěným klíčem odemknou les.

Autor: Petr Turek

13.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Čertovský rej ovládl Strážnici. Děti prošly peklem a hrály karty s Luciferem

Strážnice – Předmikulášské setkání čertů se odehrálo v pátek večer na náměstí Svobody ve Strážnici.

Naděje Hodonína prohrály pouze se Sigmou Olomouc. Na Hané skončily třetí

Hodonín – Pět výher, dvě remízu a jedinou porážku si na turnaji v Němčicích nad Hanou připsala přípravka divizního Hodonína. Tým vedený trenéry Michalem Bízou a Jiřím Zavadilem bral v konkurenci devíti moravských celků třetí místo. Lepší byly pouze naděje Sigmy Olomouc a brněnské Zbrojovky.

Na evidenci tržeb se připravují už i stánkaři. Brňané účty vypisují ručně

Jižní Morava – Kontroverzní elektronická evidence tržeb ve čtvrtek spustila ostrý provoz. Tržby do ní zaznamenávat musí restaurace, bary i třeba cukrárny . Zákon tuto povinnost ukládá všem, kteří mají kamenné provozovny, ve kterých si mohou zákazníci zakoupené zboží sníst či vypít a mají také další zázemí. „Stánků a takzvaných hladových oken, kdy si zákazník koupí zboží do ruky, tedy třeba stánků na náměstí Svobody, se zatím nařízení netýká," vysvětlil Aleš Hájek z finanční správy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies