„Letošní ukázka nese název Bitva o Moravu. Připomene odhodlání lidí, kteří na konci války při osvobozování bojovali s Němci," uvedl hlavní organizátor Vlkošských dnů vojenských tradic Petr Něnička.

V dobové bitvě našinci jako přeplují řeku Moravu, aby dobyli území Němců. Ti se ale nebudou chtít vzdát a pokusí se prostor získat zpět. Na pomoc jim přiletí letadlo. Stejné pomoci se ale dostane i našim, kteří se s pomocí Rusů ubrání.

Vojenské dny ale nenabídnou jen dobovou ukázku z konce II. světové války, která začne v sobotu přibližně od 14.00. V programu vystoupí předtím i potom současné složky armády. Dokonce poprvé v historii této již tradiční akce dorazí i tank. Půjde o známý typ T55.

Dopoledne bude jako vždy možné navštívit dobové tábory, vidět výcvik minometné baterie se střelbou rudé armády, ukázku sebeobrany Musado, přepadení objektu se záchranou sestřeleného pilota nebo dobovou módní přehlídku pro dámy.

Atraktivní novinkou je pak možnost vyhlídkového letu vrtulníkem. Kdo si let zaplatí, přispěje současně nadaci, která se stará o návrat našich zraněných vojáků z misí do běžného života.

V sobotu také dojde na předání zubních kartáčků, které místní Military muzeum sbíralo v posledních měsících pro děti v Afghánistánu. Sbírka končí a podle posledního sčítání čítá více než dvanáct set kartáčků. „Ještě čekání. Z jednoho sběrného místa má ještě jedna várka přijít," nezná ještě konečné číslo Něnička.

Nedělní program pak bude patřit tradičně mši za padlé vojáky či pietnímu aktu u obecního úřadu.