Když navíc lidé plameny hasili, nebyli organizovaní. V důsledku toho shořelo víc stavení. „Proto požádali c.k. její veličenstvo o založení sboru dobrovolných hasičů," přiblížil historickou událost velitel blatnických dobrovolných hasičů Petr Buzík.

Letos si sbor připomíná už sto jedenáct let. „Původně jsme si mysleli, že v letošním roce oslavíme o rok méně, nakonec jsme zjistili, že je sbor ještě o něco starší," řekl velitel.

Současný sbor podle něj tvoří na šest desítek dětských i dospělých hasičů. K událostem v katastru horňácké obce jich vyráží pouze šestnáct. „Poslední výjezd jsme měli před dvěma a půl lety. Neznamená to však, že máme volno. Musíme se starat o techniku, jezdit na školení," vysvětlil Buzík a doplnil, že poslední velký požár, na který si vzpomíná, byl v dřívější dřevovýrobě Jelínek.

Dnešní hasiči se hodně věnují soutěžím. Sbor má dvě mužská a od letoška i jedno ženské družstvo. Dokonce sdružuje děti. Právě pro ně je podle Buzíka běhání s hadicí lepší, než vysedávání u počítačů.

Dětská družstva přitom v Blatnici založili jen před několika málo lety. „Dva roky zpátky jsme vyjeli na soutěž Plamen a Grand Prix Hodonína, kterou jsme vloni vyhráli a stali se tak nejlepšími v okrese, což je pro malé hasiče obrovská motivace. Díky tomu dnes máme kolem pětadvaceti dětí v mládeži do osmnácti let nejen z Blatnice, ale i okolních obcí. To, že jsme k nám přilákali mladé, považuji za obrovský úspěch," uvedl Buzík.

Blatničtí hasiči své téměř kulaté výročí oslaví příští víkend. Už tuto sobotu ho odstartuje výstava, při které na návštěvníky čeká ukázka dochované techniky či dobových i současných fotografií. Objeví se na ní například i snímky z čerpání vody z vylitého potoku Svodnice nebo ze zásahu na zatopeném hřbitově v nedaleké Louce, kam blatnické hasiče zavolala tamní starostka.