Známou poutní horu v Blatnici pod Svatým Antonínkem navštěvují ročně tisíce lidí. Nejen místní dobrovolníci se proto rozhodli, že připraví pro poutníky novinku – svépomocí opraví oltář. I když to není podle věřících ani tak otázkou vzhledu, jako spíše nutností.

„Zatím se pracuje na výstavbě ošetřovny a skladu. Přístavba bude hotova co nevidět,“ vysvětlila starostka Blatničky Jarmila Hrušková. Při zvelebování poutního místa dojde i k některým praktickým opatřením. „Oltář bude nově propojen s altánem pro hudebníky, protože za deštivého počasí jim pršelo do not,“ popsala Hrušková. Zároveň dodala, že oprava oltáře a přístavba jsou jen částí chystaných změn, které prostor na kopci Svatého Antonína čeká.

Místní věřící se dokonce odhodlali k tomu, že podali žádost o dotaci z Norských fondů. Pokud dotace získají, začne se na kapli opět pracovat. „Vyměnili bychom střechu, varhany i podlahu,“ řekla Hrušková. Věřící takovou změnu vítají.

„Jsem moc rád, že se konečně rozběhly úpravy. Oltář vedle kostela už mají na většině ostatních poutních míst, konečně ho budeme mít i tady,“ sděluje potěšeně Blatničan Ladislav Vyskočil. Nový liturgický prostor už nebude před kostelem jako doposud, ale bude obrácen ke křížové cestě, která lemuje okraj louky. „Kdyby byl ponechán na původním místě a opraven, zastínil by skoro celou kapli, což by byla škoda,“ uvedl místní farář Zdeněk Stodůlka.

 

Sbírka pomáhá

 

Všechny opravy jsou placeny z veřejné sbírky, která začala už před třemi lety a která stále trvá. „Na bankovním účtě jsou uloženy dva miliony korun, které budou použity na opravu,“ vyzdvihl farář. „Děkuji také všem, kteří se na opravě podílí tím, že chodí pomáhat na stavbu,“ říká otec farnosti. Společně se zahájením oprav se postupně obnoví i zeleň. Staré povadlé akáty půjdou k zemi a vysazeny budou nové stromy.

Místním i přespolním poutníkům přijdou vhod i nové lavky k sezení. Poslední rozsáhlé úpravy zažili místní před deseti lety. Při opravě střechy nechali věřící pozlatit báň na věži kaple a vložili do ní staré dokumenty, ke kterým přidali nové o tom, co se v kapli opravilo. Takové odkazy se běžně vkládají pro následníky farnosti.

Letošní poutě na kopci se konají v termínech: 3. 6. Pouť Svatoantonínská, 13. 6. Domácí pouť, 17. 6. Hlavní pouť, 1. 7. Pouť Petra a Pavla, 13. 7. Pouť nemocných a pomazání, 26. 8. Děkovná pouť.