Týdeník Slovácko přináší rozhovory s oběma kandidáty. Oba se shodují v tom, že je důležité, aby lidé k volbám přišli.

Škromach: Musím lidi přilákat volit

Rohatec – Zdeněk Škromach byl jako místopředseda Senátu velkým favoritem na postup z prvního místa. Nakonec ale může být rád, že ustál velký víkendový neúspěch sociálních demokratů a postoupil do senátního finále pro volební obvod Hodonínska a Kyjovska.

Jaké jsou dojmy po skončení prvního kola?

Ukázalo se, že nižší účast spíše prospěla menším stranám. Lidé nevzali Josefa Zimovčáka jako zástupce úplně standardní strany. Naopak se ukazuje, že lidovci mají v okrese poměrně silnou základnu a podporovatele. Jsem velmi rád, že jsem získal podporu do druhého kola. Moc za ni všem, kteří odevzdali svůj hlas pro mě, děkuji a doufám, že mě přijdou podpořit ještě jednou. Mnohým mým kolegům z ČSSD se to nepodařilo.

Převládá zklamání z druhého místa, nebo radost z jistoty druhého kola?

Samozřejmě jsem rád, že postupuji. Věřím, že ve druhém kole přijdou i ti, kteří buď hlasovali pro jiné kandidáty, nebo nehlasovali, a teď pocítí potřebu přijít volit. Druhé místo je také daní za takovou mediální suverenitu a různé odhady, které možná uspaly některé tradiční voliče naší strany na Hodonínsku.

Na co se v posledním týdnu kampaně zaměříte?

Musíme napnout síly, aby lidé přišli znovu k volbám. V druhém kole je navíc nevýhoda, že hlasovací lístky dostanou až ve volebních místnostech.

V čem máte výhodu ve druhém kole oproti soupeřce?

Spíše nevýhodu. Vždycky je trošku jednodušší získat mandát než ho obhájit. Na druhé straně jsem toho za ta léta dokázal pro náš okres hodně udělat. Vnímám druhé místo jako určitou výzvu vůči těm, kteří nešli volit jen proto, že si už mysleli, že Škromach má vyhráno.

Hubáčková: Mé vize se určitě nemění

Ratíškovice – Starostka Ratíškovic Anna Hubáčková vyhrála první kolo senátních voleb pro Hodonínsko a Kyjovsko. Procentuálně dokonce získala nejvíce hlasů na jižní Moravě a předstihla favorizovaného Zdeňka Škromacha. Teď napne síly pro kolo druhé.

Co vás v letošních volbách nejvíce překvapilo?

Ve volbách mě nejvíce překvapilo mé vítězství v prvním kole. Samozřejmě jsem chtěla vyhrát, ale soupeři byli hodně silní, a tak jsem své reálné šance tak vysoko neviděla.

Co podle vás v konečném součtu rozhodlo? Tvář? Strana? Výsledky?

Doufám, že to byly výsledky mé dlouholeté práce pro Jihomoravský kraj a náš region.

Je těsné druhé místo na jižní Moravě pro vaši stranu v krajských volbách úspěchem?

Já hodnotím tento výsledek jako úspěch, ale jsem nezávislou kandidátkou.

A proč kandidujete právě pod vlajkou lidovců?

KDU-ČSL mě oslovuje svými hodnotami, takže nabídka kandidovat na post senátora mne velmi potěšila. Beru to jako ocenění své dosavadní dlouholeté práce ve veřejné správě. V mém rozhodnutí mě podpořili i strana Starostové a nezávislí (STAN) a také Liberálně ekologická strana (LES).

Oslavovala jste vítězství prvního kola senátních voleb?

Ano, několikrát: v týmu volebního štábu a kandidátů za KDU ČSL, s mladými lidmi na hodech, s manželem a odměnila jsem se dlouhým spánkem.

S jakou strategií vstupujete do kola druhého?

Druhé kolo se nebude lišit od prvního – mé vize se určitě nemění, jen budu ještě více komunikovat s lidmi, aby šli k volbám. Chci poukázat, že je to důležité pro jejich budoucnost.

Co je vaší hlavní konkurenční výhodou v boji o senátorské křeslo?

Stručně řečeno je to větší tah na branku, ženská empatie v řešení problémů, jejich znalost a zkušenosti za šestadvacet let ve státní správě. Obecně ženy přinášejí do politiky více empatie a trpělivosti, ale muži svou razanci. Já v případě krizových situací kombinuji vše.

Když se vám podaří zvítězit, zůstanete starostkou? Budete to stíhat?

Už jsem se nad tím zamýšlela, ale jen v té teoretické rovině. Definitivně se rozhodnu po volbách.

CELÉ ROZHOVORY A VÍC K VOLBÁM SI PŘEČTĚTE V ÚTERNÍM TÝDENÍKU SLOVÁCKO