VYBERTE SI REGION

Bojují o titul nejlepšího cukráře. Karamel potřebuje péči a čas, říká studentka

Bzenec /REPORTÁŽ/ – Jako v továrně na cukrovinky, v níž si každé dítě musí připadat jako v pohádce, to vypadá v areálu bzenecké školy. Za omamnou vůní sladkých dobrot se ale skrývá obrovské soustředění, nervozita, strach i radost z úspěchu. Ve středu od rána se deset mladých nadějných cukrářek z celé republiky snaží vydat to nejlepší, co v sobě mají. Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví totiž hostí už čtrnáctý ročník prestižní soutěže Moravský pohár.

10.3.2016
SDÍLEJ:

Studenti z deseti středních škol se utkali na 14.ročníku Moravského poháru o post Nejlepšího cukrářského juniora.Foto: DENÍK/Erika Benešová

V hlavní místnosti voní nejen dorty, karamel nebo krémy, ale dokonce i škvarky. Jsou připravené pro odbornou porotu, která je složená z certifikovaných profesionálů, cukrářů a technologů. Předsedá jí Eliška Dernerová. „Hlídáme, jak soutěžící dodržují technologie nebo jak pracují se surovinami. Hodnotíme také čistotu prostředí, bezpečnost práce nebo techniku," vysvětluje Dernerová.

Všichni účastníci z prvního až třetího ročníku odborných škol pracují ve volném tématu, jednotné je využití základní suroviny. „Musejí vytvořit slavnostní výrobek, tři druhy dezertů a dekorační výrobek, tedy skulpturu z jedlých materiálů," dodává předsedkyně poroty s tím, že kromě nervozity je soutěžícím velkým protivníkem čas.

„Ve středu mají sedm hodin, ve čtvrtek pak ještě tři na dokončení. Celkem tedy mohou na svých výrobcích pracovat deset hodin. Překročení limitu se rovná trestným bodům," upozorňuje komisařka v kuchařském oděvu.

Jednu takovou má na sobě i mladá cukrářka Eva Vertálová, která přijela na Slovácko změřit své síly s ostatními až z Třebíče. Pracuje na dezertu s pavučinou. „Tu ale dodělám až zítra. Je to totiž docela náročné a máme málo času. Aby bylo vše podle mých představ, potřebovala bych asi čtrnáct hodin," říká Vertálová.

Hned vedle ní další soutěžící tvoří malé lístky. Vypadají jako ze skla. Monika Obrová z Brna je přitom vyrábí z karamelu. „Patří na kytičku, kterou připravuji na další den. Karamel je tažený a potřebuje péči a čas. Vyrobím z něj i nějaké ozdoby," popisuje svůj výtvor mladá brunetka.

Už má hotový základ dortu a mini dezerty. Možná právě proto jako jedna z mála působí relativně klidně. „Mám ze své práce dobrý pocit," prohlašuje nadšeně Brňanka.

Zato o patro výš v kavárně je nervozita velmi znát. Učitelky posedávají u okna, ze kterého je výhled přímo na místo, kde se mistrovství odehrává. Veronika Jelínková z Třeště se uklidňuje tím, že je její svěřenkyně kvalitně připravená. „Hlavní je, aby si dobře časově rozvrhla práci. Zaměřili jsme se na to ve výuce, ale její nervy určitě pracují naplno a může to také pokazit. Každopádně jí věřím," prohlašuje Jelínková.

Po chvilce nenápadně prohodí, že v místnosti se stále svítí, takže studenti přestávku na oběd ještě nemají.

Všech šest učitelek z Brna, Bzence, Třebíče, Třeště, Mikulova a Frenštátu se shoduje v tom, že dostat své svěřenkyně na mistrovství je ohromný úspěch. Místní pedagožka Kateřina Baťková konstatuje, že je velmi těžké sedět jen tak na místě a nemoct dívkám pomoci. „Tady nevidím, co dělají. Kdybych mohla, tak u nich stojím a radím," směje se Baťková.

Vzápětí ale uznává, že právě proto učitelé ve stejné místnosti být nesmějí. I hodnocení je navíc anonymní. „Alespoň holky ukáží, co v nich je a jak to zvládají," doplňuje Bzenčanka.

Slavnostní vyhlášení výsledků je naplánované na čtvrtek. Současně se v jídelně školy koná výstava soutěžních výrobků.

Autor: Erika Benešová

10.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Čertovský rej ovládl Strážnici. Děti prošly peklem a hrály karty s Luciferem

Strážnice – Předmikulášské setkání čertů se odehrálo v pátek večer na náměstí Svobody ve Strážnici.

Naděje Hodonína prohrály pouze se Sigmou Olomouc. Na Hané skončily třetí

Hodonín – Pět výher, dvě remízu a jedinou porážku si na turnaji v Němčicích nad Hanou připsala přípravka divizního Hodonína. Tým vedený trenéry Michalem Bízou a Jiřím Zavadilem bral v konkurenci devíti moravských celků třetí místo. Lepší byly pouze naděje Sigmy Olomouc a brněnské Zbrojovky.

Na evidenci tržeb se připravují už i stánkaři. Brňané účty vypisují ručně

Jižní Morava – Kontroverzní elektronická evidence tržeb ve čtvrtek spustila ostrý provoz. Tržby do ní zaznamenávat musí restaurace, bary i třeba cukrárny . Zákon tuto povinnost ukládá všem, kteří mají kamenné provozovny, ve kterých si mohou zákazníci zakoupené zboží sníst či vypít a mají také další zázemí. „Stánků a takzvaných hladových oken, kdy si zákazník koupí zboží do ruky, tedy třeba stánků na náměstí Svobody, se zatím nařízení netýká," vysvětlil Aleš Hájek z finanční správy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies