Nemá však auto, jedinou její možností je využití hromadné dopravy. „Je to cesta tak na dvě hodiny. Vracov má skoro pět tisíc obyvatel, nevím, proč to v tak velkém městě musí rušit," řekla Vlašicová.

Na Hodonínsku je v současnosti deset poboček. V posledních třech letech spořitelna žádnou jinou nerušila. „Rytmus života klientů ve městech a obcích se mění a některé pobočky využívají klienti stále méně. Naším dlouhodobým cílem je mít pobočky tam, kde je klienti využijí," uvedla mluvčí České spořitelny Klára Zelenková.

Své tvrzení doložila i čísly. Do roku 2018 spořitelna odhaduje snížení počtu návštěv na pobočkách z nynějších asi dvaceti milionů na deset milionů.

Vedení vracovské radnice se verdikt spořitelny pokoušelo zvrátit. Město oslovilo oblastního ředitele v Brně dopisem. Se zástupci bankovního domu vedli i jednání. „Nabídli jsme jim, aby pobočku přestěhovali do objektu města. Zastupitelstvo by bylo schopné odsouhlasit nájemné i v nestandardní výši," uvedl vracovský starosta Jaromír Repík.

Radnici šlo hlavně o zachování služby pro starší obyvatele. Podle Repíka spořitelna nabídla pracovníka pro klientský servis, ale bez možnosti bankovního a finančního styku. „To nic neřeší. Nedívají se na souvislosti, co se týče potřeb obyvatel," řekl Repík.

Obavy ze zrušení kontaktního místa měli ale i lidé, kteří klienty spořitelny nejsou. Společnost totiž ve Vracově provozuje jediný bankomat. „Docela často jej používám, jsme rádi, že ho zde zavedli. Kdyby jej zrušili, musela bych jezdit pro peníze do Bzence nebo do Kyjova," popsala Jaroslava Čožíková.

Bankomat ve Vracově zůstane, pravděpodobně ale změní místo. „Nadále bude umístěný na náměstí. Po určitou dobu by se přesunul do staré školy. Poté by se stal součástí projektovaného obecního domu," doplnil Repík.

Rušení poboček nejen ve Vracově, ale i jinde v České republice je součástí nového konceptu České spořitelny. Do konce roku 2017 plánuje zrekonstruovat celkem sedmdesát poboček. Nabídne nové technologie i delší otevírací dobu.

Spořitelna má téměř pět milionů klientů, její historie sahá do roku 1825. Od roku 2000 je členem rakouské společnosti Erste Group.