Lenka Uřičářová ve Strážnici vyrůstala a na Kovářské bydlí šest roků „Mám malé dítě, takže by se hodilo nové hřiště. Za naším domem je vybetonovaná plocha, ze které se má stát parkoviště. To by vzhledem k tomu, kolik je tady dětí, nebylo úplně bezpečné," myslí si Uřičářová.

Podle ní je více parkovacích míst potřeba, ale ne na úkor hřišť nebo vzrostlých stromů. „Někteří by uvítali vykácet břízy, protože jim znečišťují balkony. Mně ale stromy před domem na jaro kvetou, proto jsem spokojená," dodala žena s tím, že by také na Kovářské omezila rychlost. „Řidiči tady jezdí šíleně," podotkla.

Své návrhy a připomínky může přednést poslední dubnové pondělí v kulturním domě Strážničan na společné debatě. Na hodnocení dosavadních prací a hlavně na podněty do dalších let budou reagovat úředníci z investičního odboru spolu se starostkou Renatou Smutnou a místostarostou Walterem Bartošem.

Podle něj je jednání s obyvateli důležité mimo jiné i pro přidělení dotace z ministerstva pro místní rozvoj. „Bez toho není možné ji přiznat. Je to jedna z podmínek. Jelikož všechny opravy zahrnou náklady převyšující dvacet milionů korun, musíme větší část zaplatit z přidělených dotací," informoval místostarosta Bartoš.

První výdaje má městská kasa už za sebou. V loňském roce šlo sedm milionů do oprav chodníků, přičemž polovinu částky pokryla právě státní podpora. Stavební firma zatím stihla vyměnit jen část chodníků, práce má dokončit v dubnu. Tím skončí první etapa zamýšlené proměny Kovářské ulice.

Další etapy jsou naplánované do pěti následujících let. V současné době jsou v projekční přípravě. „Ta druhá se týká silnice a parkování. Letos už se ale pokračovat nebude, žádost o dotace se podává v lednu, takže další etapu uděláme až příští rok," uvedl vedoucí strážnického odboru investic a správy budov Petr Helísek.

Následujícími kroky jsou veřejná osvětlení, dětská hřiště, městské mobiliáře a sídlištní zeleň. „Budeme se snažit každý rok investovat sedm milionů na jednotlivou část oprav," dodal Helísek.

Už loni se obyvatelé sídliště mohli na plánování začátku rekonstrukce podílet tak, že vyplnili a odevzdali anketní lístky. V nich zaškrtli, na co se mělo město zaměřit nejdříve. Z odpovědí pak vznikl pořadník. Takový postup Marie Slováčková, která se svým manželem už více než čtyřicet let bydlí v jednom z tamních bytů, velmi vítá. Pochválila také dobře rozvrženou a odvedenou práci stavební firmy. „Vybetonovali nám i bezbariérový nájezd ke vchodu, což s námi podrobně probírali, aby nám plně vyhovoval. Jsme tady spokojení a opravy nás nijak neomezují. Všechno vypadá dobře promyšlené. Vážíme si toho," prohlásila Slováčková.