Jedním z restů Hodonína je dokončení nových chodníků na Národní třídě. Po jejich nové dlažbě se měli už letos procházet účastníci tamních hodů. Tento plán se ale nepodaří splnit. „Dokončení chodníků má souvislost s velkým projektem Střední Pomoraví - Hodonínsko.

V rámci něj čeká Národní třídu budování nového sběrače kanalizace. Až potom může město nechat položit novou dlažbu,“ vysvětlil část problému místostarosta města Jiří Koliba. Ten je zároveň i předsedou představenstva akciové společnosti Vodovodů a kanalizací (VaK), jež projekt realizuje. Vak za tři čtvrti miliardy korun plánuje kromě jiného rozsáhlé opravy čistíren odpadních vod i mnoha kanalizačních sběračů v celém regionu.

Jelikož i kmenová stoka na Národní třídě je součástí projektu, musí nyní čekat na ukončení šetření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. „Jeden z neúspěšných účastníků veřejné soutěže podal podnět na prošetření. I když jej později vzal zpět, úřad se v šetření rozhodl pokračovat dále z vlastního podnětu,“ dodal Koliba. Do doby rozhodnutí nemůže VaK uzavřít smlouvu se zhotovitelem, který soutěž vyhrál, ani vypsat nové výběrové řízení. Lhůtu pro šetření má úřad ve výši devadesáti dnů, zatím z ní uplynuly jen dva týdny.

„Nejprve mělo být vše hotovo v červnu, teď je to odložené. Myslím, že by radnice měla alespoň prostřednictvím Hodonínských listů lidi lépe informovovat, především podnikatele, kteří tam sídlí,“ míní jeden z opozičních zastupitelů Jiří Kubrický. Podle VaKu jsou ale zainteresovaní informovaní dostatečně. „O prodloužení i jeho důvodech jsme informovali. Vodoprávní úřad obeslal dopisem majitele domů i podnikající nájemce. V momentě, kdy řízení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže skončí, dáme vědět znovu.

O konkrétním zahájení prací se všichni dozví s předstihem třiceti dnů,“ informovala vedoucí investičního oddělení VaK Gabriela Vlachovská. Kdyby v prosinci jeden z účastníků soutěže nepodal svůj podnět na prošetření, v těchto dnech by podle slov Vlachovské už vybraný zhotovitel přebíral stavbu. Do hodů mohly chodníky být.