Společnost proti přejmenování Masarykovy ulice vystupuje déle než dvacet let. „Masaryk je cizinec, který má v Chorvatsku nejvíc ulic. Letos možná uspořádáme k jeho výročí i pietní akt,“ doplnil Lipovac, jenž v pondělí zavítal i do Hodonína.

Ulice TGM
∙ v Chorvatsku nesou Masarykovo jméno ulice sedmi měst
∙ v metropoli Záhřebu je Masarykova ulice od roku 1930 (pojmenovaná k osmdesátinám TGM)
∙ přejmenovaná byla v roce 1941, jméno jí bylo navráceno v roce 1946

Snahy o změnu názvu překvapily historičku a ředitelku Masarykova muzea v Hodoníně Irenu Chovančíkovou. „Masaryk zachránil v Chorvatsku řadu lidí před šibenicí v záhřebském procesu. Jako poslanec prokázal, že ministerstvo zahraničí monarchie vyrábělo falešné doklady o existenci spiknutí na Balkáně,“ upozornila ředitelka na proces z roku 1909. Současně připomněla, že se Masaryk za první světové války zasazoval o osvobozování malých národů.

Koupaliště Kyjov
Oprava retro koupaliště: Chceme nejjednodušší variantu, shodli se Kyjovští


Za snahou o změnu názvu stojí bývalý chorvatský ministr kultury Zlatko Hasanbegovič, který se loni odštěpil z vládního Chorvatského demokratického společenství a vede malou pravicovou stranu. „Masaryk jako velký český státník potřebuje ulici v Praze a třeba i v Bělehradě jako stoupenec srbsko-jugoslávských proudů. To ovšem neznamená, že by taková ulice měla být v Záhřebu,“ uvedl na portálu Dnevno exministr.

Ilustrační foto.
Těžební toulky mají zelenou. Propojí tři města v naftařském území