„Smyslem této akce je dostat dárcovství krve do povědomí lidí. Darovat s námi může opravdu kdokoliv, dokonce nemusí ani umět zpívat,“ zažertoval hlavní organizátor akce Daruj krev s Mužským sborem z Vacenovic Zdeněk Novotný starší.

Poosmasedmdesáté

Ten svoji krev daroval již poosmasedmdesáté. S ním přijeli darovat nejcennější lidskou tekutinu další čtyři členové sboru a dalších sedm Vacenovjáků. Mezi nimi byl i Novotného syn a bratr. „Loni nás přišlo dvacet, letos jen dvanáct, a to zřejmě proto, že ostatní zanedbali prevenci proti nachlazení a chřipkám – trnkové kapky. Ale je důležité, že máme nováčka,“ sdělil organizační vedoucí souboru.

Prvodárkyní byla Jitka Rybová. „Jaké to bylo poprvé? Normální. Takové, jako když člověku berou krev u doktora,“ přiblížila své pocity Rybová.

Nejmladším vacenovickým dárcem byl tentokrát Zdeněk Novotný mladší. „Dneska dávám potřetí, z toho podruhé se sborem,“ podotkl dvacetiletý mladík.

Nejstarší z vacenovické skupiny byla Ludmila Vacenovská. Jak připomněla, v minulosti měla akce vacenovických zpěváků větší ohlas. „Darovával už můj manžel Josef a před čtrnácti dny i můj syn Josef. Sama jsem tady poslední ze staré partie. To jsme ještě jezdívali z Vacenovic autobusem a přibírali jsme ještě pět, šest Miločáků. Tenkrát to bývalo nejlepší, po darování jsme se ještě stavili na kyjovské Budvarce,“ zavzpomínala Ludmila Vacenovská. Jak ještě podotkla, tak zřejmě už bude darovat krev jen jednou. „Darovat totiž můžu jen do pětašedesáti,“ posteskla si Vacenovská.

Od nejmladšího až po nejstaršího účastníka akce všichni darovali téměř půl litru krve, která pomůže těm, kteří ji budou potřebovat.

Vacenovický mužský sbor zavítal i s výraznou podporou rodáků darovat svou krev již posedmé. „Dokud jsme zdraví, tak můžeme dávat. Z dvanácti členů sboru nás dává obvykle sedm. Tentokrát máme ale dva nemocné,“ uvedl Zdeněk Novotný starší, který krev daruje již pětadvacet let.

I tak celá pětice sboristů zapěla ostatním dárcům a sestrám celkem tři písně. Dříve měli Vacenovjané přichystanou po zpívání ještě jednu specialitu, tak zvanou Tomáškovku. „Ti, co vyšli od odběru, tak dostali štamprluod Tomáše Stratila. Důležité je ale to, že jsme dnes krev dali a písničku zazpívali,“ zakončil Zdeněk Novotný starší.