Jak vypadalo zpívání koled na dalších místech jižní Moravy? Reportáže z ostatních míst, včetně fotogalerií a videí, najdete ZDE.

Letos více než sto příchozí na Česko zpívá koledy předvánoční atmosféru vytvořilo u betléma a nazdobeného stromu v těsném spojení s asi padesátkou dětí. „Moc se mi to líbí, k Vánocům koledy rozhodně patří. V minulých ročnících jsem neměla čas přijít, ale letos dcera poprvé zpívá ve sboru, takže konečně byla příležitost,“ řekla například Markéta Nováková.

Asi dvě stě padesát lidí se na Masarykově náměstí v Kyjově ve středu večer bavilo se zpěváky a hudebníku z místního Domu dětí a mládeže. „Je to super. Náměstí i atmosféra jsou krásné, přijde i příští rok,“ svěřuje se Stanislava Pribišová. 

Koledy si zazpíval její syn David. „Mně se nejvíc líbí Pásli ovce Valaši,“ říká David Pribiš.

Při Česko zpívá koledy si zapěla před kyjovskou radnicí i Monika Maradová. „Moc se mi líbí Neseme vám noviny a Pásli ovce Valaši. Rád bych si zazpívala i příští rok,“ přiblížila Monika Maradová.

Zatím jen poslechem se do akce zapojili Lukáčovi. „Bylo to pěkné. Dcera Maruška sice už chodí na latinoamerické tance, ale koledy na náměstí si zazpívá až za rok či za dva,“ podotkl Miroslav Lukáč.

Příchozí se mohli nejen zpívat či poslouchat koledy, ale mohli se posilnit teplými nápoji a užít další pestrý program. „Letos jsme oslovili Dům dětí a mládeže Kyjov. Navíc si připojil vlastní část pořadu, takže jsme začínali už o půl hodiny dříve,“ řekla za kyjovskou radnici Tereza Habartová. 

Mladá zpěvačka Jana Otáhalová ze Starého Poddvorova vydala a pokřtila své první CD. Jmenuje se Ej, až budu veliká.
Vydala své první CD. Text jedné písně je o tátovi, říká mladá zpěvačka

Své umění tak představily místní mažoretky, vicemistryně Evropy. Poté pódium patřilo ukázkám latinskoamerických i standardních tanců z Orionu, pak zahrál na kytaru sólista Erik Veverka. „Ten s ostatními kytaristy doprovodil následující program,“ dodala Habartová s tím, že vystupujících bylo asi padesát, především dětí.

V Moravském Písku, kde se místní potkali jako již tradičně před Základní školou, zpívalo na 230 lidí. „v odpoledních hodinách se uskutečnily vánoční dílničky, které jsme zakončili zpěvem koled na novém náměstí,“ přiblížila za školní kolektiv Eva Domanská.

Unikátní akci plnou koled a dobré nálady pořádal v celostátním měřítku Deník již posedmé. V jeden čas se rozezněla náměstí, kostely i veřejná prostranství na téměř 750 místech. Příště si lidé mohou užít s Deníkem Česko zpívá koledy 12. prosince 2018.

Česko zpívá koledy na Hodonínsku
Účast celkem: 1041
Hodonín – 100
Moravský Písek – 230
Rohatec – 50
Kyjov – 250
Mouchnice – 11 
Tvarožná Lhota – 100
Dubňany – 100
Domanín – 100
Žarošice – 50
Žeravice – 50