„Ty nejsou zase tak odlišné od těch českých, ale mají svá specifika, například použití kardamonu, výrazného koření, které se přidává do sladkého pečiva," popisuje rodačka ze Strážnice.

V lednu si ze severské země přivezla spoustu kuchařek a své upečené výtvory začala postupně publikovat na internetu. „Děvče u plotny, jak se moje stránka jmenuje, se nejvíc rozjelo právě v lednu. Tehdy jsem kontaktovala jedno brněnské bistro, jestli by neměli zájem o moje recepty, a od té doby tam jako brigádnice peču," říká foodblogerka.

Tu těší příjemné ohlasy od fandů blogu. „I když to tak možná na první pohled nevypadá, blog mi dá spoustu práce. Člověka to musí bavit. Než něco upeču, nafotím, upravím fotky a všechno nahraji na web, zabere to několik hodin," vypočítává Kristina. Mladá foodblogerka Kristina Hrubá se inspiruje Skandinávií.

Děvče u plotny se při tvorbě receptů nechává inspirovat kuchařskými knihami, jinými blogy a především už zmíněnou Skandinávií. „Moje okouzlení severskými zeměmi dýchá z celého blogu. Na Skandinávii se mi líbí přístup lidí, všichni jsou neuvěřitelně milí a nápomocní, a když zjistí, že mluvím švédsky, mají radost. Je to, jako kdyby se někdo učil česky, oni jsou taky malý národ. Mám ráda jednoduchost prostoupenou celým severem, ať už jde o módu, architekturu, design, nebo kuchyni," přiznává dívka.

Kromě receptů najdou čtenáři na blogu i informace o typických skandinávských tradicích.

Lásku k pečení má studentka po babičce. „Ta dělala úžasné dorty. V kuchyni jsem se motala už jako malá, okolo patnácti let mě to chytlo úplně, takže mne máma musela nechat i experimentovat," vzpomíná dívka.

Doma jsou prý vždycky rádi, když je napečeno. „Jsme velká rodina, takže všechno vždycky rychle zmizí," usmála se milovnice jídla.

Její blog vzbudil pozornost po celé Moravě. „Už dvakrát mě pozvali do Dobrého rána v České televizi a také jsem zaštiťovala setkání českých foodblogerů, kde se pekly švédské dezerty. Taky jsem byla na Street Food Festivalu v Brně," pochlubila se Hrubá.

Teď si rovněž dělá rekvalifikační kurz na cukrářku. „Doufám, že se mi ho podaří dokončit. Ráda bych se pečením živila, vydala kuchařskou knihu, pekla na zakázku a otevřela si vlastní kavárnu. Věřím, že když se člověk snaží a jde si za svým snem, tak je možné všechno," uzavřela Kristina Hrubá.

VENDULA GREGOROVIČOVÁ