Potřebují se ale domluvit s krajem. „Tábory domečku mám moc ráda a děti si je vždycky užijí. Je ale pravda, že středisko už nutně potřebuje opravit," uvedla jedna z kyjovských maminek, Kristýna Číhalová.

Oblíbené místo táborů a škol v přírodě přestává vyhovovat současným technickým požadavkům. Především střecha hlavní budovy. Do společenské místnosti a na toaletu zatéká, původní okna jsou zčásti prohnilá, betonové podlahy v pokojích se pro změnu začínají drolit.

O jak nákladnou opravu půjde, zástupci města ani úředníci zatím netuší. „Určitě to budou statisíce. Přesnější částku v tuto chvíli ještě neznáme, bude záležet na rozsahu prací. Jako finančně nejnáročnější se jeví střecha hlavní budovy. Vedení města nyní musí rozhodnout, zda nechá vyměnit jen střešní krytinu, nebo i dřevěné prvky a objekt nově zateplí," informoval Hodonínský deník Rovnost vedoucí kyjovského odboru organizačního a právního Filip Zdražil.

Jasné není ani to, kdy by se případně s dílem začalo. Město ovšem počítá s tím, že příští rok si děti užijí tábor už v novém. Před rekonstrukcí je nutné vyřešit majetkovou otázku ohledně vlastnictví některých budov, které momentálně patří Jihomoravskému kraji.

A také to, jak přestavbu zaplatit. „Hledáme zdroje, aby opravy nešly pouze z rozpočtu města, ale abychom využili všech dostupných dotací," doplnil kyjovský starosta František Lukl.

Kyjovský „domeček" ještě před rokem spadal pod kraj. Oficiálně se stal městským v únoru tohoto roku. Kvůli tomu se sloučil s veselským DDM. Součástí dohody bylo také ujednání o budoucím převodu či směně budov ve vlastnictví kraje. K tomu ale zatím nedošlo.

Jedná se o několik budov včetně šestnácti chatek. Ty má v současné době město na základě smlouvy vypůjčené. „Nicméně smlouva je platná jen do konce roku. S vedením města jsme často v kontaktu a nyní čekáme, zda nás osloví se žádostí týkající se rekonstrukce," sdělil náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Zdeněk Pavlík.

Zástupci kyjovské radnice se na jednání chystají co nejdříve. „Majetkové vypořádání chceme uzavřít ještě letos," upřesnil vedoucí odboru Zdražil.

Kyjov rekreační středisko zakoupil před sedmatřiceti lety. Tehdy se jednalo o chalupu a vedlejší stavby spolu s pozemky. „Hospodářské stavení se v dalších letech proměnilo na hlavní ubytovací budovu s kuchyní a jídelnou. Na navazujícím pozemku vyrostlo šestnáct dřevěných chatek a letní umývárna," přiblížila vedoucí odboru majetku Městského úřadu Kyjov Markéta Pírková.

V současnosti areál využívají nejen táborníci, ale i kyjovské školy, které tam pravidelně pořádají výlety.

HANA NENIČKOVÁ