Anovčín poukázal na to, že lokalita vyhovuje. Je totiž v dostatečné vzdálenosti od rušné silnice a přesto v blízkosti městského centra. Na druhé straně jí brání platný územní plán města. Určuje totiž oblast jen pro komerční zařízení občanské vybavenosti. „Objekt a pozemky s vybavením tak již delší dobu chátrají a na frekventovaném místě nepůsobí dobrým dojmem," doplnil majitel společnosti s tím, že by rád lokalitu přeřadil v plánu na plochu vhodnou pro vícepodlažní bytové domy.

Počítá také s tím, že využití bude v souladu s komunitním plánem rozvoje sociálních služeb města. Změnu územního plánu posvětili radní, zbývá schválení zastupiteli. „Ve městě je nedostatek startovacích bytů, a především je potřeba stabilního bydlení pro důchodce, protože obyvatelstvo v Hodoníně stárne a i současný počet žadatelů o dům s pečovatelskou službou je poměrně vysoký," přiblížila stav vedoucí radničního odboru sociální věcí Michaela Klepáčová.

Pokud zastupitelé umožní změnu územního plánu, bude podle vyjádření firmy následovat rekonstrukce celého areálu tak, aby obyvatelům poskytl důstojné a funkční bydlení ve dvaceti malometrážních bytech s bezbariérovým přístupem, společnými prostory pro setkávání a zájmovou činnost. S tím má souviset propojení s venkovní zahradou pro relaxaci. Investor by rád využil i státní podpory z programu ministerstva pro místní rozvoj, který má u starších lidí uchovat a prodloužit soběstačnost a nezávislost s prvky způsobu života sousedské výpomoci.

Změnu územního plánu však zastupitelé naposled odložili. Výtky směřovaly ke komplexnímu řešení lokality, nedostatečné vybavenosti okolí obchody i chybějící zastávce městské hromadné dopravy. „V jednání budeme pokračovat, plán pana Anovčína se nám z pohledu města velice líbí a služby pro starší lidi budeme do budoucna určitě potřebovat. Autobusová zastávka tam dřív fungovala, ale byla zrušena, je zapotřebí ji oživit, protože bude potřebná i při otevřeném koupališti či krytém bazénu," řekl hodonínský starosta Milan Lúčka.