Při novém výběru místní pocítí zásadní změnu. „Mezi kandidátkami přibyla jedna strana," informoval první muž obecního úřadu. Voliči v Malé Vrbce si tak budou moci vybrat z nabídky čtyř sdružení. „Chtěli jsme vnést do místní politiky i něco jiného. Pokud by lidé volili ze stejného složení jako minule, tak myslím, že by dopadly volby podobně a nastala znovu patová situace," vysvětlila lídryně nového sdružení, veterinární lékařka Pavla Minaříková.

U ostatních uskupení se však podle starosty nic zásadního nezměnilo. Politolog Masarykovy univerzity v Brně Lubomír Kopeček potvrdil, že kandidovat mohou i ti, kteří se svých mandátů vzdali. „Pro kandidáty platí úplně stejné podmínky jako u řádného termínu voleb," uvedl politolog.

Zakladatelka nového malanského sdružení se zamyslela nad volební účastí. „Mezi místními sice koluje, že bude spíše nižší, přesto doufám, že voličů přijde dost," řekla Minaříková.

malanské volby
- nové volby do zastupitelstva obce vyhlásilo pro Malou Vrbku ministerstvo vnitra. Na ustavujícím zasedání totiž složili mandát dva zastupitelé a tři jejich náhradníci. Po tomto kroku se zvolený sbor stal usnášeníneschopným
- k novým volbám půjdou v Malé Vrbce 14. března 2015
- volební místnost se jim otevře už v 7.00, zavře se pak ve 22.00
- v březnu voliči budou moci vybírat na čtyřech kandidátkách
- pořadí říjen 2014: 1. J. Kadlčík (63), 2. M. Prachař (53), 3. F. Hruška (47)

S nižším počtem hlasujících počítá také jednička konkurenční listiny, řidič Igor Vavřík. „Tentokrát musí dát voliči hlas jenom v jednom dnu. Přitom jsou u nás i lidé, kteří pracují v nepřetržitém provozu nebo o víkendu, což se na výsledné účasti určitě projeví," postěžoval si lídr Za obnovu obce, který prozradil, že jeho kandidátní listina bude pro nové volby stejná jako původní.

O něco větší změny nastaly na listině uskupení Pro rozvoj obce. „Vymění se dva lidé. Jeden z nich znovu kandidovat nechtěl. Druhá, Pavla Minaříková, si založila vlastní kandidátku," upozornil lídr a projektový manažer František Hruška s tím, že v nabídce jeho sdružení najdou Malané šest jmen. Jediným seskupením, které tak k novým volbám nepřistoupí v plném počtu, je to nově vzniklé. „Jsme na kandidátce jenom čtyři," vypočítala Minaříková.

Řádné říjnové volby sice vyhrálo starostovo SNK Malá Vrbka, které získalo dva z pěti mandátů, ale Kadlčík stejně tak jako jeho kolega i tři náhrádníci se na ustavujícím zasedání svého postu vzdali.

Obdobně musejí volby řešit i na nedalekém Znojemsku. Tam je budou opakovat hned ve třech obcích. K volebním urnám tak půjdou znovu obyvatelé Tavíkovic, Tvořihráze a Kravska. Jen v Tavíkovicích však poznají obsazení zastupitelstva už letos na jaře. V Tvořihrázi si totiž na volby počkají až do poloviny roku. Ministerstvo vnitra tam totiž vyhlásilo termín hlasování až na třináctého června. Voliči v Kravsku zatím termín nových voleb neznají.