Druhý lednový víkend bude na Hodonínsku ve znamení plesů. Startují nejen ty městské, ale také plesy různých sdružení či organizací, jako jsou hasiči, orel, divadelníci nebo myslivci. Plesat bude například i Základní škola Hutník ve Veselí nad Moravou. Ti, kdo plesům neholdují, ale dají si rádi něco ostřejšího, mohou vyrazit do Ždánic, kde se koná košt pálenek. V pátek mohou zájemci vyrazit také na dvě přednášky.

KARIBSKÁ KRÁSKA KUBA, POVÍDÁNÍ O AMERICE

Kde: Veselí nad Moravou, foyer kina Morava, Nová Lhota, hotel Háj

Kdy: pátek, sobota

Neobyčejné vyprávění o neobyčejném ostrově plném překvapení. Tak by se dala charakterizovat Cestopisná beseda nazvaná Karibská kráska Kuba aneb putování po ostrově (ne) svobody. Už v pátek ji uvede ve svém foyer kino Morava ve Veselí nad Moravou. Besedou, kterou doplní i fotografie, provede Milan Jána. „Návštěvníky seznámí nejen se subtropickou přírodou, koloniálními památkami, tyrkysovým mořem či džunglí porostlými horami plnými vodopádů. Promluví také o všudypřítomných památnících kubánské revoluce nebo plantážích s tabákem a cukrovou třtinou," pozval za kino Morava Marek Procházka. Začátek besedy je v půl sedmé večer.

Za cestopisnou přednáškou mohou zájemci vyrazit o víkendu i na Horňácko. V novolhotském hotelu Háj promluví o cestování po Americe Dorek Čermák. Začátek přednášky je v osmnáct hodin.

KARNEVAL PRO DĚTI

Kde: Svatobořice-Mistřín

Kdy: sobota

Až dvě stě dětí přijde každý rok ve Svatobořicích-Mistříně na tradiční karneval. V jeho pořádání se střídá místní spolek Orla a Mateřské centrum Krteček. Akce se pak koná buď v lednu nebo dubnu. Volba letošního termínu padla na dřívější měsíc a děti s rodiči se tak mohou už toto sobotu vypravit do místního kulturního domu, kde na ně kromě karnevalu čeká také pohádka O Šípkové Růžence, ale i nejrůznější soutěže.

PLESY

Kde: Hodonínsko

Kdy: pátek, sobota, neděle

Myslivecký ples, krojový ples, ples v bílém, farní ples či divadelní ples. V regionu o víkendu startuje plesová sezona ve velkém. Zatančit si a pobavit se, mohou v pátek, sobotu i neděli lidé například v Milovicích, Strážnici, Vracově, Radějov ale také Hodoníně, kde se uskuteční už dvacátý reprezentační ples města. Ten bude letos ve filmovém duchu. Na návštěvníky čeká vystoupení zpěvačky Moniky Absolonové, Flashbandu, Hodonínského symfonického orchestru či cimbálové muziky Lália a chybět nebude ani DJ Luděk Ptáček a další.

Ve Strážnici zahájí už v pátek sezonu tradiční Ples v bílém, který je zároveň závěrem kurzu tanečních. „Letos tento ples začne plesovou sezonu již po čtyřicáté, slaví tedy jubileum. Celou dobu jej přitom vede rodina Mědílkových ze Zlína. Kurz je vždy určen studentům druhých ročníků především strážnických škol, objevují se v něm ale i studenti z okolí, například ze Bzence – Přívozu či Veselí nad Moravou," nastínila ředitelka Kulturního domu Strážničan, ve kterém se ples uskuteční, Danuše Adamcová. Jak doplnila, letos se do kurzu přihlásila necelá stovka studentů. Děvčata již tradičně na parket vyrazí ve svatebních šatech.

KOŠT PÁLENEK A JINÝCH OVOCNÝCH DESTILÁTŮ

Kde: Ždánice, kulturní dům

Kdy: sobota

Potřetí se ve Ždánicích uskuteční Košt pálenek a jiných ovocných destilátů. Nejde však o klasický velký košt, kterému předchází degustace. Objeví se na něm totiž pouze kolem dvou desítek vzorků. „Vždy záleží na tom, kdo přijde a jakou pálenku sebou přinese. Návštěvníkům rozdáme hodnotící listy, do kterých anonymně zapisují, jak jim pálenka chutnala nebo třeba voněla. Listy poté vybereme a vítěz si odnese diplom. Pro přijetí vzorku je ale potřeba donést alespoň půl litru destilátu," uvedla ředitelka kulturního domu ve Ždánicích Věra Hrubá s tím, že akci pořádá místní chasa. Při minikoštu se podle Hrubé sejdou většinou tradiční pálenky jako slivovice, meruňkovice, kalvádos nebo hruškovice. „Někdy se objeví i likéry jako například ořechovka," doplnila. Košt pálenek se koná v sobotu jedenáctého ledna od osmnácti hodin.