Podle mykoložky Hany Ševčíkové je v lesích na jižní Moravě snad největší sucho v celé České republice. „Lesy jsou prázdné, když nepočítám choroše, které jsou i tři měsíce staré. Houby skutečně nerostou a v červenci se s nimi zřejmě můžeme rozloučit, pokud nebude alespoň několik dní soustavně pršet,“ podotkla.

Krušnou páteční noc zažili lidé z panelového domu v Herčíkově ulici v Brně. Kvůli požáru, který způsobila zřejmě lednička, evakuovali hasiči z domu dvanáct lidí. Z hořícího bytu zachránili jednu ženu v bezvědomí.
Záchrana ženy v bezvědomí, 12 evakuovaných lidí. Požár bytu způsobila lednička

Sucho v kraji
· Na jižní Moravě je poslední tři měsíce extrémní sucho. Nedostatek vláhy má půda ve spodní vrstvě.
· Nejhorší dopady sucha na výnos z plodin hlásí zemědělci z Hodonínska, Znojma, Břeclavi a Brněnska.
· Suchem trpí řepka, pšenice, ječměn i houby.

Sucho podle ní znepříjemňuje houbařům už poslední tři léta. „Předloni byla nejlepší sezóna jedlých hub až v listopadu a prosinci,“ zmínila.

Meteorologové předpovídají v kraji deštivý začátek týdne. „Bude oblačno, místy s přeháňkami a ojediněle silnými bouřkami. Ve středu bude pršet na většině území,“ uvedla Ivana Záluská z Českého hydrometeorologického ústavu.

Předpověď na prázdniny přesto není příznivá podle Miroslava Trnky, který vede projekt Intersucho, mapující množství vody v krajině. „Lokálně pomáhají každé srážky. Ovšem podle dlouhodobé předpovědi, kterou pozorujeme přes padesát let, není pravděpodobné, že přijdou do konce července takové, aby zlepšily stav chybějící vody v zemi na normální úroveň,“ prohlásil.

Ilustrační foto.
Postaví stovku nových bytů. Dopravní napojení přes starou Líšeň radnice odmítá