Ve Věteřově se fašaňkové veselí na dlouho odmlčelo, podařilo se je obnovit asi před dvěma lety. V sobotu tak prakticky každý dům navštívily nejrůznější maškary. „Dostáváme koblihy i boží milosti. Večer pak pořádáme košt slivovice a pochovávání basy,“ řekla „Číňanka“ a starostka obce Hana Kolaříková.

Naopak v Moravanech má bujaré a rozverné pochodování v závěru masopustu podstatně hlubší kořeny. „Výslužku si dáváme na trakaře. Na jednom máme pití, na druhém vejce, slaninu, různé buchty i koláče. Fašaňk uzavíráme večerní zábavou,“ uvedl předseda TJ Slavoj Moravany Miroslav Zbořil.

Také v Hýslech maškary chodívají minimálně posledních dvacet let. Ve Vřesovicích při obchůzce a sbírání darů všeho druhu zahrála takzvaná Parta hic. „Jsou to kluci, kteří tady v okolí hrají v různých kapelách,“ prozradila Lenka Chromková. Tamní fašaňk poslední léta pořádají dobrovolní hasiči, TJ Sokol a spolek Babule.

Hodonínem prošel početný průvod spolu s cimbálovou muzikou s několika zastávkami – u knihovny, fary či Masarykova muzea a radnice. Krojovaní divákům zatančili také obřadní tanec pod šable. Večer na fašank navázal krojový ples.

Masopust představuje období od Tří králů do začátku postní doby, která začíná na Popeleční středu. Veselice mají končit půlnocí z úterý na středu, pohřbením basy a od středeční „popelcové“ mše má následovat pokání, rozjímání a půst. Dnes se ale hlavní oslavy včetně maškarního průvodu konají různě.