VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Felix Slováček na koštu trnek v Louce okusil Horňáckou pohostinnost

Louka /FOTOGALERIE/ - Od povidel přes pečivo a cukroví až po slivovici. Trnky v pevném i tekutém stavu ochutnávali v sobotu návštěvníci jedenáctého ročníku koštu v Louce. Doprovodný program ozvláštnil vzácný host – uznávaný hudebník Felix Slováček, který si do malé obce na Horňácku přijel zanotovat a ochutnat také jiné dary folklorního regionu.

27.3.2017
SDÍLEJ:

Od povidel přes pečivo a cukroví až po slivovici. Trnky v pevném i tekutém stavu ochutnávali v sobotu návštěvníci jedenáctého ročníku koštu v Louce.Foto: Deník / Kosík Jiří

Nejlepší povidla letos podle zkušené komise, která vybírala z osmadvaceti vzorků, připravila Marie Vaňková z Blatnice pod Svatým Antonínkem. Kromě ní ocenění získalo dalších pět hospodyněk. „Rok od roku jsou dodané výrobky kvalitnější. Měli jsme opravdu těžkou práci, abychom vybrali ty nejchutnější,“ uvedla hlavní organizátorka a starostka Louky Anna Vašicová.

Podle ní akce kromě jiného vrací nejen místní zpátky ke starým kořenům, kdy se doma využívalo to, co v okolí vyroste. „Nakoupit povidla v obchodě je velice snadné, ale vyrobit si svoje, prezentovat se s nimi a uspět, je motivační,“ tvrdí.

A jak má kvalitní vypékaná potravina z modrého ovoce chutnat a vypadat? „Barva by měla být spíše tmavší a chuť výrazná. Záleží ale na surovině, nejlepší na to jsou durancie,“ řekla například Blatničanka Lenka Kotačová, která má s přípravou povidel více než patnáctileté zkušenosti.

Příchozí také mohli okusit kulinářské kouzlo dvaapadesáti druhů pečiva či cukrovinek připravovaných z trnek. Jako obvykle byly nejžádanější patenty, po kterých se za pár hodin doslova zaprášilo. „Je to pracný pokrm. Dlouho se dělá, je při tom spoustu nepořádku. Mladé maminky se jejich přípravě vyhýbají, takže si je alespoň přijdou na košt ochutnat,“ řekla starostka s tím, že na přípravu tohoto „občerstvení“ se použilo čtyřicet kilogramů povidel.

Pálenek se tentokrát sešlo o něco méně než obvykle – 104. Nejvzdálenější doputovala z východočeského Letohradu. Kraloval jim Josef Šmehlík s durancií z roku 2008. Druhé místo patří Janu Frolovi mladšímu a pomyslný bronz Janu Sečkářovi. Všichni jsou z Louky.

O pořadí rozhodli degustátoři, kteří ke splnění svého úkolu přistoupili velmi poctivě. „Skoro všude se hodnotí slivovice stejně jako víno. My to děláme jinak. Scházíme se opakovaně, za večer ochutnáme maximálně patnáct vzorků. Každý degustátor tak oboduje úplně všechny, z výsledků pak počítáme průměr,“ přiblížil metodiku předseda louckých zahrádkářů Antonín Maňák.

Co se týká množství ovoce, minulý rok podle něj výrazně poznamenalo počasí. Některým pěstitelům úroda úplně pomrzla. „Lidé, kteří běžně sklízejí patnáct metráků, neměli vůbec nic,“ poukázal.

V doprovodném programu se představila Horňácká cimbálová muzika Jožky Staši, Horňácký mužský sbor Chotár, domácí mužský sbor i zástupci z Podluží – Mužácký sbor z Lanžhota. Skoro až divadelním výstupem publikum roztleskaly a rozesmály Tetky z Kyjova.

Velkým překvapením bylo vystoupení klarinetisty, saxofonisty, skladatele a dirigenta Felixe Slováčka. „Pocházím ze zlínských Malenovic a všichni v rodině pálili slivovici. Ke švestkám mám proto ten nejvřelejší vztah,“ prohlásil známý hudebník s tím, že mezi tekutou a pevnou formou trnek si nevybírá. „Já jsem prostě podobojí,“ zasmál se.

Autor: Jiří Kosík

27.3.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ford Fiesta.
AUTOMIX.CZ
14

Dá se koupit spolehlivé auto za 50 tisíc? Tyto vozy mohou být výhrou

Jejich specialitou jsou vlasy a vousy. Jejich povinnou výbavou jsou nůžky a ostrá břitva. Jan Krajíček (s vousy) a Lukáš Hromádka spolu už tři roky provozují Local Barber Shop, klasické pánské holičství v centru Brna.
5

Vymýšlení účesů? Muži ženám konkurují, tvrdí kadeřníci z pánského holičství

Drtiči získali další posilu do obrany. Přichází Peslar, který si zkusil i Polsko

Hodonín - V minulé sezoně si poprvé okusil zahraniční angažmá, když hájil barvy polského Jastrzebie. V nadcházejícím ročníku ale bude znovu hrát druhou českou ligu. Porubu, kde prožil většinu kariéry, však Jakub Peslar vyměnil za Hodonín, se kterým se domluvil na smlouvě. Pětadvacetiletý obránce na jihu Moravy bude nastupovat po boku dalších posil Mojžíše, Žabčíka a Sedláka.

Mladý motorkář zahynul při rizikovém předjíždění, je už osmnáctou obětí

Hodonínsko – Smrtelná nehoda uzavřela ve středu odpoledne silnici mezi Archlebovem a Strážovicemi. Na místě tam zemřel třiadvacetiletý motorkář. Z policejního šetření vyplývá, že k nehodě přispěla jeho riziková jízda. Kolize, které se účastnila ještě dvě osobní auta, se stala kolem šestnácté hodiny.

Možná poslední tropický víkend. Teploty vystoupají až na 34 stupňů

Jižní Morava – Poslední prázdninový víkend potěší milovníky tropických teplot. Rtuť na teploměru přesáhne třicítku. Bude to letos naposledy? To si zatím meteorologové tvrdit netroufnou.

Cesta za hřiby? I 170 kilometrů z Moravy na Vysočinu

Jižní Morava – Milan Štěpek ze Znojma je vášnivý houbař už od dětství. Bezpečně pozná desítky druhů hub. Letos se lesům v rodném regionu vyhýbá. „Není proč tam chodit. Houby kvůli suchu prostě nerostou. Podobně jako loni. Nedávno jsem byl na houbách u Telče. Tedy asi sedmdesát kilometrů od domova,“ řekl.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení