Právě Holcman je autorem knihy povídek Cena facky, kterou je inscenace inspirovaná. První čtení měli herci ve středu a číst měli i dnes. Josef Holcman je ovšem poctivý hostitel, nikdo tak nepostává s prázdnou skleničkou. Divadelníci tak se smíchem vzájemně souhlasí s tím, že číst se zřejmě už nebude.

Autorem hry je Karel Steigerwald, dramatik, scenárista a novinář. Prve se mu do ní příliš nechtělo. Přesvědčila ho až návštěva Slovácka, kde se mu zalíbilo. „Všechno spáchal Břetislav Rychlík, který mi dal do rukou knihu Josefa Holcmana a chtěl z ní udělat hru, kterou by hráli v Uherském Hradišti. Jenže jsem z Prahy a nerad cestuji, takže jsem nejdřív odmítl. Místní život v souvislosti s knihou mě ale přesvědčil," říká Steigerwald.

Zločiny

Kniha Cena facky je podle něj souborem zajímavých a krásných povídek, kterým však chybí divadelní situace. I proto to pro něj byla výzva.

Režisér je samozřejmě rád, že se mu Steigerwalda po návštěvě akcí na Slovácku podařilo přemluvit. „Téma o likvidaci sedláků tady na Moravě nás spojuje a oběma se nám zdálo cenné jej otevřít. S Uherským Hradištěm jsem jej dal do kontextu s nikdy neodsouzenými mučiteli. Chtěl jsem, aby hru napsal někdo, kdo k problematice bude mít určitý odstup, což Karel Steigerwald splňuje, vzhledem k tomu, že je z velkoměsta a náš život tady mu je v podstatě cizí," vypráví Rychlík jen chvíli poté, co kostymérka hercům ukázala, jak budou vypadat šaty jednotlivých aktérů.

Představení pojednává 
o Slovácku za vlády komunistů a v současnosti. Kritizuje, že někteří tehdejší politici stále nebyli za své činy odsouzení. Žánrem jde o divadelní cimbálmuzikál.

Vznik Ceny facky byl pro Holcmana samozřejmostí. „Zkrátka jsem nad tím ani nepřemýšlel. Pro mě to bylo jako dýchání. Dokumentaristickou formou tu dobu a zločiny zaznamenal už můj otec," říká Holcman, který dal knihu před lety do literární soutěže. U čtenářů skončila jako poslední, u odborníků první.

Podle něj je stále třeba poukazovat na činy, které byly za minulého režimu na lidech páchané. Jako soudce se o sobě dočetl i nelichotivé komentáře a v takových chvílích vůbec přemýšlí, proč to dělá. „Vždycky si říkám, proč já radši nekopu jen ten vinohrad, ale píšu. Přináší to s sebou napětí, stres a možná i výčitky. Protože také v naší dědině byly reakce na knihu různé. No a nejčastější? Za komunistů byla práce, teď je jenom bordel," tlumočí doslova názory mnohých autor Ceny facky. I proto je podle něj stále třeba ukazovat, čeho se komunistická strana dopustila.

Dramatikovi nechal při tvorbě volnou ruku. „Podstatné si udělal sám. Nerad bych se mu do toho pletl," říká Holcman.