„Bylo zjištěno, že středisko hospodaří takovým způsobem, že zároveň pronajímá tyto prostory i třetím organizacím, i když je ve smlouvě vyloženě napsané, že nesmí. Přitom u všech ostatních organizací nějakým způsobem dáváme sankce nebo nejčastěji neuznáme celou dotaci," uvedl člen finančního výboru Robert Nesvadba s tím, že v tomto případě došlo pouze k tomu, že město ponížilo dotaci o peníze, které středisko vybralo. „Podle mě absolutně neoprávněně," doplnil Nesvadba.

Místostarosta a garant městského rozpočtu Ladislav Ambrozek snížení finanční podpory vysvětloval i odkazem na historii. „V minulosti všechny organizace, kterým poskytujeme dotaci na nájem, měly od města výpůjčku prostorů. Od určité doby se to změnilo, i proto aby byly peníze na opravy, a bylo to zdůvodňováno i novým občanským zákoníkem, byť to není zcela pravdivé. Ale nastala změna, že nájmy byly ve výši sto devadesát korun za metr čtvereční, a bylo přislíbeno, že jim nájemné bude hrazeno ve výši sto procent," připomněl minulost místostarosta.

Dotace na nájem
- Charita: 212 467 Kč
- Homediss: 82 523 Kč
- Psychocentr.: 200 416 Kč
- Diagnos. ústav: 18 295 Kč
- Svaz důchodců: 65 178 Kč
- Hosp. komora: 37 778 Kč
- Středisko volného času: 382 512 Kč
- Rom. středisko: 33 613 Kč

Zároveň doplnil, že letošních devadesát procent je přechodným opatřením. „Pro příští rok chystáme diskusi o tom, jak postupovat dál, a chceme dospět ke sjednocení pravidel," dodal Ambrozek.

Ještě trochu jinak vidí situaci ředitelka hodonínského Střediska volného času Šárka Látalová, i když ještě neměla informace o pokrácení dotace. Poukázala však na to, že dlouhodobě nepronajímají městské prostory třetím organizacím. „Občas, když máme volnou klubovnu, tak si k nám přijdou děti zacvičit, a my jsme rádi. Je dobře, že se neschovávají někde venku. Přece po nich nebudeme chtít nájem a nebudou tři měsíce čekat, než nám zastupitelstvo udělí souhlas," řekla ředitelka.

Navíc například na posledním zasedání hodonínští zastupitelé po šesti a půl hodinách ani nestihli schválit body majetkoprávní problematiky. Ty tak museli přesunout až na zářijové jednání.

Ředitelka a bývalá předsedkyně finančního výboru zastupitelstva navíc poukázala na to, že například sportovní kluby na městských sportovištích nájem neplatí. „Proti tomu nic nemám, je důležité, aby děti ve městě měly možnost vyžití. Jen se mi nelíbí, že jedni nájem platí a druzí ne," dodala Látalová.