Podle ředitele Krajské hygienické stanice Jana Marečka se v příslušném rekreačním zařízení v minulém turnusu objevila průjmová onemocnění. „Na základě toho jsme šetřili a zjistili, že tu nemají v pořádku pitnou vodu," uvedl ředitel s tím, že jde v současnosti o jediný takový případ v okrese.

Vedoucí strážnického odboru životního prostředí Jaromír Michálek doplnil, že rekreační objekt na Mlýnkách má vlastní zdroj vody. „Nemají napojení na vodovod," doplnil Michálek.

Jak uvedla ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví hygienické stanice, Hana Pokorná, vzorky na řadě míst v areálu neodpovídaly parametrům vyhlášky pro pitnou vodu. „Pokud limity nebudou úplně v pořádku, tak voda v tomto zařízení nemůže být používaná, navíc je tam i stravování. Záleží na provozovateli, jak rychle bude schopný vše uvést do řádného stavu," upozornila Pokorná.

Jako poslední odjížděli 
z areálu hodonínští Zálesáci – téměř sto dětí a kolem dvaceti dospělých. „Bylo to naprosto v pohodě, až poslední středu se objevily nějaké problémy. Přijela kontrola, která sebrala vzorky a středisko je pravděpodobně od pátku zavřené. Rodiče jsme informovali, doufám, že to děti nijak nepocítily," popsal hlavní vedoucí tábora Jiří Janda.

Provozovatelé by rádi otevřeli co nejdříve. „Dáváme všechno do pořádku a dezinfikujeme. Dnes nám vzali vzorky, jakmile budeme mít dobré výsledky pitné vody, tak otvíráme," řekla provozní střediska Jitka Špirudová.

Ta další komplikace neočekává a věří, že do dvou dnů bude všechno v pořádku.