Společnost ke kroku přistoupila kvůli údajnému dluhu více než milion eur za asi dva tisíce tun hroznů. „Absence základních náležitostí k návrhu pokračování v insolvenčním řízení brání," uvedl samosoudce Jan Kozák.

V návrhu podle něj chybí konkrétní údaj o splatnosti pohledávek. „Věřitel dále neuvedl žádné skutečnosti, které by osvědčily třetí znak úpadku dlužníka, a to že není schopný své splatné peněžité závazky hradit," upozornil soudce v usnesení, které je zveřejněné v insolvenčním rejstříku s tím, že žádný z účastníků sporu nemá právo na náhradu nákladů řízení.

Proti pátečnímu rozhodnutí se může maďarská firma odvolat k Vrchnímu soudu v Olomouci, v současnosti jí plyne patnáctidenní lhůta. „Pokud se údajný věřitel odvolá, Templářské sklepy budou dál právní cestou bránit, a to vzhledem k tomu, že pohledávka neexistuje," řekl pro Hodonínský deník Rovnost mluvčí čejkovického vinařského družstva Svatopluk Bartík. Templáři považují insolvenční návrh za šikanózní. Jeho cílem je prý slováckou společnost poškodit.