„Mezi největší zajímavosti patří ukázka vojenského vozidla Pandur. Diváci se také mohou těšit na souboj tří letounů, což je oproti loňsku o jeden navíc. Půjde o dvouplošník Polikarpov PO-2, kterému Rusové říkali Kukuruznik," láká za pořadatele Petr Něnička z vlkošského Military muzea. Už v sobotu dopoledne se představí s dynamickou ukázkou 4. brigáda rychlého nasazení, která se vrátila z Afgánistánu. Zajímavé bude také následné osvobození sestřeleného pilota. Ukázka výcviku zbraní SS, minometné baterie Rudé armády nebo systému armádní sebeobrany Musado. Přístupné budou také dobové tábory.

Sobotní program bude gradovat kolem třetí hodiny odpolední, kdy začne rekonstrukce historické bitvy. „Půjde o osvobozovací boje na Moravě s účastí Rudé armády, rumunské armády, československých Svobodovců, německého Wehrmachtu a Zbraní SS," vyjmenoval účastníky vojenského střetnutí Něnička.

I dámy si ve Vlkoši přijdou na své. „Je připravená dobová módní přehlídka oblečení z dvacátých až čtyřicátých let minulého století. Akce je totiž koncipovaná pro celou rodinu," upozornil zakladatel muzea.

Vlkošské vojenské dny mají i charitativní rozměr. Zapojí se totiž do sbírky Kámen pro Lukáše. „Člověk přinese označený kámen, který má hodnotu dvě stě korun. Vloží jej do kasy a z výtěžku se zakoupí speciální rehabilitační stůl pro válečného veterána, který leží ve vojenské nemocnici," vysvětlil Něnička. Z položených kamenů vznikne pomník Adriana Wernera a dalších padlých a zraněných vojáků.

Dny vojenský tradic pokračují i v neděli, která bude v pietním duchu. „V deset dopoledne se bude sloužit v kostele mše za padlé ve světových válkách ze Slovácka. Pietní akt nebude letos u obecního úřadu, ale na hřbitově u památníku generála Sergěje Ingra, který loni vznikl," dodal projektový manažer akce, která se letos uskuteční popáté.