„Do projektu jsme se pustili před čtyřmi lety. Je to poměrně dlouhá doba a zámek vypadá tak, jak vypadá. Už v roce 2008 ale začal archeologický průzkum, který trval dva roky. Po tu dobu jsme zámek vyklízeli a připravovali ho tak na rekonstrukci," vysvětlila Eva Hamašová, proč ke zdržení došlo. „Souběžně s tím jsme připravovali také studii a projektovou dokumentaci. Územní rozhodnutí je vydané už tři roky a pracujeme i na projektu pro stavební povolení. Ke zdržení došlo kvůli tomu, že jsme přehodnocovali celkový projektový postup," doplnila Hamašová.

Úvahy nad tím, jak k opravám i využití zámku přistoupit, se navíc podle ní za tu dobu změnily a nyní je prioritou především statické zajištění objektu, které až doposud chybělo. „Náš statik nyní velmi intenzivně pracuje na způsobu zabezpečení, které objekt stabilizuje z vnitřní i venkovní strany a zároveň vytvoří i stavební jámu pro obě nádvoří," doplnila Hamašová. Znamená to, že do podzemí zámku umístí jeho majitelé technologické zázemí pro zámek i kuchyni a pod první, tedy vstupní nádvoří, pak podzemní garáže. Stavebníci přitom využijí technologii takzvaných bílých van. „Jde o vodotěsný beton," přiblížila Hamašová s tím, že záměrem je především zabezpečit zámek proti vodě, která jej obklopuje ze všech stran.

Celý projekt počítá s tím, že se zámek přemění ve čtyřhvězdičkový hotel. Na přípravách se podílela i poslední žijící obyvatelka zámku, hraběnka Marie Anna Ludwigstorff Chorinská.

„Vše jsme s ní konzultovali. Do projektu jsme zapracovávali fakta z minulosti, tedy to, jak se dříve na zámku žilo i jak byly jednotlivé prostory využívané. Pokud to šlo do projektu zakomponovat, udělali jsme to," uvedla Hamašová.

Hraběnka Chorinská si iniciativu nových vlastníků na své zatím poslední návštěvě Veselí nad Moravou pochvalovala. „Jsem ráda, že zámek nechátrá a opravuje se, byla by ho škoda. Nemohu říct, jestli jsem spokojená, nebo ne. Pro mě je důležité, že se se zámkem něco dělá. Ale projekt se mi líbí," zhodnotila hraběnka.

Majitelé zámku chtějí do hotelového komplexu začlenit také budovy, které v minulosti k zámku patřily. Jde o oranžerii, Salajku a objekt bývalé myslivny, poté galerie. Pro ni již vznikl projekt, který počítá s kavárnou i výstavními prostory. V poschodí pak mají být apartmány a zázemí pro firmu, které se časem změní na další ubytovací pokoje. „Další dva apartmány by mohly být v podkroví," popsala Hamašová. Majitelé zámku už mají podle svých slov všechna potřebná povolení. „Kromě kladného stanoviska města, které potřebujeme k tomu, abychom mohli zažádat o stavební povolení," sdělila.

Místostarosta města Petr Kolář současnou situaci neznal. „V tuto chvíli městu nejsou známé žádné nové skutečnosti, které by se vázaly k tomuto řízení," řekl jen.