VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kaňkovský zná chuť chilských vín. Přesto zůstává věrný těm z Moravy

Bzenec, Uherské Hradiště – K vínu se dostal sedmačtyřicetiletý Ivo Kaňovský z Uherského Hradiště už v pěti letech. I když vinařství nestudoval, v oboru pracuje již patnáct let. Poslední dva roky je jeho domovem letošní šampion Salonu vín Zámecké vinařství Bzenec.

10.1.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník / Martin Divíšek

„Víno vyráběl už můj děda, který mě k tomuto krásnému řemeslu přivedl. První víno jsem si zkusil vyrobit v šestnácti letech. Provází mě ale celým životem a budu rád, když tomu tak bude i nadále," věří Ivo Kaňovský.

Z koníčku se stalo povolání. To když pár let po škole nastoupil v roce 1999 jako obchodní ředitel do podniku Vína Mikulov.

Obě vinařství na jihu Moravy se podle něj liší. Rozdíl mezi nimi je podle Kaňovského především v podloží. „Zatímco na Pálavě jsou vápenité půdy, na Bzenecku jsou jílovité. Jiné jsou na obou místech například také povětrnostní podmínky," srovnává vinice Břeclavska a Hodonínska.

Bzenec je pro něj výjimečný především pro svůj přístup ke zpracování vína. „V roce 2007 koupilo vinařství původní sklepy a investovalo do moderních technologií. Kromě řízeného kvašení to byly například i nové moderní lisy. Hlavní je ale podle mého poctivá práce lidí ve vinicích, kde se víno rodí," vyzvedává přístup podniku Kaňovský, podle nějž je důležitý i fakt, že ve Bzenci pracuje mladý kolektiv.

„V našem týmu jsou tři technologové, které řídí jako hlavní Petr Ptáček. Loni byl vyhlášený enologem roku," poukazuje na úspěchy podniku Kaňovský.

Nejraději si pochutná na harmonických bílých vínech z Moravy. Srovnávat ale může i světové chutě. Za vínem totiž vyráží i do zahraničí.

Kromě evropských zemí, jako jsou Francie či Itálie, navštívil i Jižní Ameriku, konkrétně pak Chile. „Ve svém profesním zájmu zahraniční vína rád ochutnám, vždy se ale vracím k těm moravským, na která jsem zvyklý a jsem jimi odkojený už od malička," přiznává.

Technologie zpracování vína ve světě jsou sice podle něj velmi podobné, rozdíl je však ve složení půdy, povětrnostních vlivech i slunci.

Autor: Zuzana Černá

10.1.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Hororový zážitek. Terénní auto najíždělo v noci do skupinky starších lidí

Fotbalisté Šardic (v červených dresech) přestříleli v prvním předkole krajského poháru rivala z Kyjova 5:4 a postoupili do další fáze jihomoravské soutěže.
29

Šardice zvládly přestřelku a přes Kyjov jdou v poháru dál

Odborníci na životní prostředí: prach v Brně způsobí ročně až stovku úmrtí

Brno – Denně skončí v brněnských nemocnicích dva lidé s dýchacími obtížemi. „Na vině je znečištěný vzduch,“ upozornil lékař Miroslav Šuta. Centrum pro životní prostředí a zdraví, v němž působí, v úterý zveřejnilo analýzu zdravotních rizik spojených se znečištěním ovzduší v Brně. Množství polétavého prachu podle něj výrazně překračuje limity dané zákonem i evropskými směrnicemi.

Opravy mostu prodlouží cestu o 31 kilometrů

Veselí nad Moravou – Řidiči aut jedoucích přes Veselí nad Moravou musejí být trpělivější. A ti za volanty kamionů počítat s objížďkou. Po čtveřici dokončených oprav přemostění přišlo nyní na řadu to hlavní, přes řeku Moravu nedaleko hlavní křižovatky.

MOL Cup: Fotbalisté Hodonína narazí ve druhém kole na Vítkovice

Hodonín – Rozhodně nejsou favority, přesto mohli narazit na silnějšího soupeře nebo tým z nejvyšší soutěže. Slovácku, Brnu, Jihlavě, Olomouci, Karviné i ostravskému Baníku se fotbalisté Hodonína ve druhém kole MOL Cupu vyhnou. Svěřenci trenéra Františka Komňackého v další fázi celostátní soutěže narazí na druholigové Vítkovice. Hrát se bude na stadionu U Červených domků ve středu 9. srpna v sedmnáct hodin.

Značení pro cyklisty v ulicích ocení i řidiči

Kyjov, Hodonín – Cyklopiktogramy čili značky, které na silnici upozorňují řidiče na početnější výskyt cyklistů, jsou k vidění i na asfaltu v Kyjově. Vedení města o ně požádali projíždějící cyklisté.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení