Opodál se pustili do tvorby sekery a štítu kamarádi Jakub Doležal s Tomášem Tesaříkem. „Do knihovny chodím se školou a dneska jsem přišel i s Tomáškem, který k nám přijel na prázdniny z Prušánek," svěřil se v úterý Kuba Doležal, který se zájmem vytvářel středověké zbraně, i když jeho nejoblíbenější knihou jsou Hvězdné války. Tomáš má naopak raději historii. „Mám rád i Karla IV.," podotkl chlapec z Prušánek.

Celkem se v úterý do knihovny přišlo bavit kolem dvaceti zájemců o tematické tvoření. Vedla je pedagožka z hodonínské Základní umělecké školy Hana Ševčíková. „Karel IV. byl významný panovník, který je známý bohatou zakladatelskou činností. Mimo jiné dal podnět i k tvorbě nových korunovačních klenotů, jejich výtvarné ztvárnění je velice zajímavé, například drahé kameny v koruně mají prý symbolizovat brány do Jeruzaléma," poučila děti učitelka, která má na umělecké škole na starosti výtvarný obor.

Právě královská koruna byla prvním z motivů, které mohly školáky inspirovat. „Musíte si ji ale upravit podle své hlavy, klasická koruna je pro dospěláka, vám by byla veliká," řekla pedagožka žákům.

Ti měli možnost vytvořit i panovnické jablko, vlastní štít, brnění či henin, tedy dámskou vysokou pokrývku hlavy. „Letos máme prázdniny v knihovně už po sedmé. Začínali jsme výtvarníkem Jiřím Trnkou, mezi dalšími osobnostmi byl Masaryk, František Štěpán Lotrinský či babička Boženy Němcové," přiblížila hodonínská knihovnice Alena Přikrylová.

Právě dané postavě věnují v Hodoníně celoroční projekt. „Nejdříve pořádáme pro jednotlivé třídy zábavné lekce k tématu, tentokrát o Karlu IV. Pak jsou o jarních prázdninách výtvarné dílny, na které naváže osmého dubna opět v duchu tohoto panovníka Noc s Andersenem," vysvětlila Přikrylová.

Do konce května mohou děti od prvních tříd až po středoškoláky přihlásit svá díla do literární, výtvarné či projektové soutěže při Historii vážně nevážně. „Každým rokem se nám sejde kolem čtyř set prací. Do projektu se zapojují i malí čtenáři z jiných knihoven, a to dokonce až z Písku či Jaroměře," upozornila knihovnice.

Výtvarné dílny se ale neúčastní jen děti, ale také handicapovaní lidé z místního Centra pro rodinu a sociální péči. „Snažíme se naše klienty včlenit do většinové společnosti mezi zdravé a toto téma nás oslovilo. Ve středu u nás v centru promítáme dataprojekci Karel IV., k čemuž máme připravené i pracovní listy, takže se jim bude lépe s touto dobou seznamovat," dodala sociální pracovnice Jitka Obrová s tím, že se čtením knížek klientům pomáhají.