Nové tarify navrhl Energetický regulační úřad. Změnu by asi nejvíc pocítili lidé, kteří mají velký jistič a zároveň malou spotřebu. To znamená třeba chataři, zahrádkáři, ale i spořiví penzisté. „Kdo spotřebovává málo elektřiny a jeho roční platby se pohybují okolo šesti tisíc korun ročně, by si v průměru připlatil více než tisíc korun," vypočítal revizní technik elektro z Vacenovic Luděk Malý.

Podle něj běžné domácnosti s roční platbou okolo deseti tisíc korun ročně ušetří asi osm stovek. Velkou úsporu mohou očekávat spotřebitelé s roční platbou zhruba dvacet tisíc korun, kteří zaplatí až o pět tisíc méně. „Opravdovými vítězi budou velkoodběratelé s vlastním vysokonapěťovým transformátorem a plánovanou dodávkou," upozornil odborník.

Garáž
roční spotřeba – 100 kWh
typ jističe – 1×25 A
cena v roce 2016 – 1 818 Kč
cena v roce 2017 – 3 535 Kč
Rodinný dům
roční spotřeba – 5000 kWh
typ jističe – 3×25 A
cena v roce 2016 – 22 880 Kč
cena v roce 2017 – 18 277 Kč
Byt
roční spotřeba – 2 500 kWh
typ jističe – 3×25 A
cena v roce 2016 – 12 482 Kč
cena v roce 2017 – 12 371 Kč
Chata
roční spotřeba – 300 kWh
typ jističe – 3×25 A
cena v roce 2016 – 3 332 Kč
cena v roce 2017 – 7 173 Kč

Změna by podle něj také mohla vést k méně šetrnému chování spotřebitelů. Pro dosažení tarifu, v němž by ušetřili, by museli využít více elektřiny. „Podmínkou pro získání zvýhodněných tarifů bude nově požadavek spotřebovat alespoň pětatřicet procent energie v nízkém tarifu při ohřevu vody. Pro vytápění dokonce celých devadesát procent," vysvětlil revizní technik.

Úřad ovšem ujišťuje, že naprostá většina zákazníků změny ani nepocítí. Například typická rodina z paneláku se spotřebou okolo dvou a půl tisíce kilowatthodin ročně by měla ušetřit mezi pěti až deseti procenty. Mluvčí úřadu Jiří Chvojka obhajuje i navýšení plateb pro ty, kteří mají velké jističe a elektřinu využívají málo. „Když si někdo jednou za dva roky zapne svářečku, ale má na ni připravenou kapacitu, jeho rezervace v síti stojí hodně peněz. Je to podobné jako u internetu. Pokud má člověk vysokorychlostní připojení, také zaplatí mnohem více než za poloviční rychlost. I když si každý den nestahuje filmy," srovnal Chvojka.

Úřad kvůli obavám spustil veřejný konzultační program, ve kterém se mohou spotřebitelé k novým tarifům vyjadřovat. Odpovědi pak vyhodnotí a na základě toho se rozhodne, jestli bude nové tarify zavádět. „Novou tarifní strukturu podepíši pouze v případě, nebude-li mít negativní dopad na spotřebitele z řad důchodců, handicapovaných, rodin s dětmi či mladých lidí," sdělila předsedkyně úřadu Alena Vitásková.

To ovšem kritizuje energetický expert Martin Mikeska z Hnutí Duha. Upozornil, že úřad má perfektní přehled o parametrech spotřeby všech šesti miliónů zákazníků a dokáže velmi přesně určit, kdo bude poškozený. „Nám taková jednodušší analýza trvala několik dní a potřebovali jsme k tomu jen dva elektrikáře z praxe a tři tabulkové soubory. Zdání veřejné konzultace je podle mě falešná maska populistické ochránkyně lidu před zlými energetickými společnostmi," uvedl na stránkách Hnutí Mikeska.