„V Hodoníně začíná nová historie, sportovní komise doporučila zásady s jasnými kritérii, jako jsou návštěvnost, výše soutěže či počet dětí," informoval místostarosta a garant městského rozpočtu Ladislav Ambrozek.

Členové sportovní komise pracovali na novém dotačním programu tři čtvrtě roku. „Myslím, že se nám podařilo vytvořit poměrně spravedlivý systém. Dokonce jsme zkoušeli simulace pro jednotlivé kluby a všecko fungovalo. Myslím si, že takto mohou být veřejné peníze rozdělené správně," přiblížil sestavování zásad člen komise a stolní tenista Tomáš Brhel.

Také kolegyně z komise a manažerka házenkářské klubu Kamila Ivičičová věří, že zastupitelé v září program schválí. „Volá se po nich léta, ale už nezbývá příliš času, aby se zásady mohly uvést do chodu ještě letos. Dali jsme si záležet na tom, aby kritéria byla objektivní a pro všechny byla bez pochybností jasna a věděli, jak si o dotace požádat," řekla Ivičičová.

Pro hodnocení žádostí oddílu vytvořila komise pět kritérií. Největší navrhovanou váhu má mít návštěvnost daného sportu vyjádřená skutečnou tržbou za vstupné za minulý rok. Druhé jsou pak rozpočtované náklady na daný sport v dospělých kategoriích. Tato kritéria ještě zvýraznili radní. Menší důležitost pak má počet platných odevzdaných soutěžních poukázek v dotačním programu na podporu dětí a mládeže, stejně důležitý by měl být i podíl dotace na rozpočtovaných nákladech sportu. Podobnou váhu má pak kritérium úrovně hrané soutěže.

Podle vedoucího městského odboru ekonomiky a financí Mariána Maňáka mezi nejdůležitější ustanovení programu patří okruh způsobilých žadatelů. „Musí splňovat podmínky, mezi které patří také ta, že v roce podání žádosti se zúčastnil dotačního programu na podporu dětí a mládeže a odevzdal nejméně třicet platných poukázek," uvedl vedoucí odboru.

Mělo by tak být potvrzené, že se oddíl stará alespoň o tři desítky mladých sportovců. Pro tuto podmínku jsou ale alternativou tržby ze vstupného, a to minimálně ve výši pět tisíc korun.