VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Košt zelí v Blatničce: speciality táhly, po šlíškách se zaprášilo

Blatnička – Úctyhodných 154 vzorků kyselé pochoutky bohaté na vitamin C okusili návštěvníci sobotního koštu v Blatničce. V tamním kulturním domě vybírali Najlepší kysané zelé na Slovácku. Sedmý ročník této gurmánské akce ovládla Drahomíra Sochorová ze Svatobořic-Mistřína.

29.1.2017
SDÍLEJ:
Fotogalerie
23 fotografií

Návštěvníci koštu kysaného zelí v Blatničcce vybírali to nejlepší ze 154 vzorků z celého Slovácka a slovenského Záhoří.Foto: DENÍK/Jiří Kosík

Za své zelí získala 95 bodů a před ostatními měla výrazný náskok, neboť druhý Antonín Pavlatka z Velké nad Veličkou dostal o devatenáct bodů méně. Příchozí zajímal hlavně vzhled pokrmu a jeho harmonická chuť. „Některé jsou moc slané, jiné zase příliš kyselé. Hledám takové, které je nejvyváženější. Je to ovšem velmi individuální," svěřila se například Libuše Minaříková.

Organizátorům se podařilo nabídku koštu oproti loňsku o 48 položek rozšířit. I když úkol to nebyl jednoduchý. „Lidé si doma kysané zelí připravují, ale s tím, aby nám je na košt doručili, je potíž. Vesměs každého jsme museli navštívit a vzorek si od něj vzít," řekl za pořadatelský tým Antonín Vrba.

Čtěte také: Oživit starý kyjovský kroj? Měsíce práce a desítky tisíc korun

Některé vzorky doputovaly ze slovenského Záhoří. Jasnou převahu mělo zelí bílé, zhruba v deseti případech se na pultech objevilo i červené. „Je to pro nás příjemné zpestření. Červené zelí nedělá úplně každý, hodí se třeba ke kačeně nebo martinské huse," vypověděla starostka Blatničky Jarmila Hrušková.

Jaké zajímavé tradiční pokrmy je možné ze zelí připravit, představily návštěvníkům ženy z Kozojídek včele s vyhlášenou kuchařkou Marií Jakubíčkovou. Ta už například vydala i menší knihu receptů a pořádá kurzy o vaření. Po zelných šlíškách, kterých kozojídecký „babinec" uvařil asi 250, se doslova zaprášilo. „Zelí nakrájíme, posolíme, vymačkáme z něj vodu a přisypeme hrubou mouku. Vytvarujeme šlíšky, které poté uvaříme v horké vodě. Poté smícháme s opečenou slaninou a cibulí, všechno nakonec dáme zapéct do trouby," podělila se o jeden z tradičních receptů Jakubíčková.

V Blatničce se milovníci kysaného zelí sešli podruhé a už nyní je téměř jisté, že příští rok se tam vydají znovu. „Se starostkou jsme se rozhodli, že překonáme rekord 170 vzorků, který jsme vytvořili na koštu v Hluku. Tehdy jsme se dostali i do české knihy rekordů," upozornil Vrba.

Zelné košty nejsou tak časté jako akce s vínem, pálenkami nebo klobásami. Zajímavé přitom je, že podle Jiřího Talaše ze Zelinářské unie Čech a Moravy jsou na tom tuzemští pěstitelé zvláště poslední roky dobře. „Zelí se u nás urodilo dostatek a v jeho produkcí jsme soběstační. Bohužel některé supermarkety je i přesto dovážejí ze Slovenska, Německa či Rakouska," uvedl Talaš.

1. Drahomíra Sochorová, Svatobořice-Mistřín – 95 b
2. Antonín Pavlátka, Velká nad Veličkou, 76 b
3. Anežka Tomšicová, Lipov, 71 b
Nejlepší zelí z Blatničky: Karel Juřena, 9–10 místo

Autor: Jiří Kosík

29.1.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Premiéru vzájemného souboje tváří v tvář si po letech strávených v dresech čtyř klubů i reprezentace prožijí křídelnice Veselí nad Moravou Kateřina Novotná a Olomouce Martina Salčáková.
12

Kamarádky Novotnou a Salčákovou čeká přímý střet ve veselském házenkářském pekle

Ilustrační foto.

Ukliďme Česko: žáci opustí lavice a vyrazí na odpadky

Zápas o naději. Házenkářky Veselí po reprezentační přestávce hostí Olomouc

Veselí nad Moravou – Šest bodů dělí v interligové tabulce házenkářky Veselí nad Moravou a Olomouce. Domácí panenky v případě výhry nad tradičním moravským rivalem oživí mizivé šance na postup do play off, naopak Zora si slušnou výchozí pozici poněkud zkomplikuje. Pokud ale Hanačky na Slovácku uspějí, mají dveře do semifinále otevřené.

V kraji přibylo lidí, na Hodonínsku jich ale ubývá. Už 22 let

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ – Jakoby z mapy Hodonínska zmizely skoro celé Dubňany a Šardice. Za posledních dvaadvacet let okres přišel o téměř osm tisíc obyvatel. Na vině je hlavně konec těžby hnědého uhlí, která dávala práci právě lidem z obou významných obcí.Za dvě dekády tak v okrese ubylo téměř pět procent obyvatel. „Bilanční zvýšení jejich počtu jsme tam zaznamenali naposledy v roce 1994," informoval Karel Adam z Českého statistického úřadu.

Řidiče z vraku vystříhali hasiči. Do nemocnice ho transportoval vrtulník

Slovácko – Těžkým zraněním řidiče a jeho vrtulníkovým transportem do nemocnice skončila ve středu navečer hrůzostrašně vypadající dopravní nehoda mezi Osvětimany a Ježovem.

Jako na Kanárech. Aqualand rozšíří za stovky milionů o divokou řeku i vodní svět

Pasohlávky – Největší akvapark v České republice, Aqualand Moravia u Pasohlávek, se v následujících dvou letech ještě rozroste. Práce za stovky milionů korun začnou už letos.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies