VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Košt zelí v Blatničce: speciality táhly, po šlíškách se zaprášilo

Blatnička – Úctyhodných 154 vzorků kyselé pochoutky bohaté na vitamin C okusili návštěvníci sobotního koštu v Blatničce. V tamním kulturním domě vybírali Najlepší kysané zelé na Slovácku. Sedmý ročník této gurmánské akce ovládla Drahomíra Sochorová ze Svatobořic-Mistřína.

29.1.2017
SDÍLEJ:

Návštěvníci koštu kysaného zelí v Blatničcce vybírali to nejlepší ze 154 vzorků z celého Slovácka a slovenského Záhoří.Foto: DENÍK/Jiří Kosík

Za své zelí získala 95 bodů a před ostatními měla výrazný náskok, neboť druhý Antonín Pavlatka z Velké nad Veličkou dostal o devatenáct bodů méně. Příchozí zajímal hlavně vzhled pokrmu a jeho harmonická chuť. „Některé jsou moc slané, jiné zase příliš kyselé. Hledám takové, které je nejvyváženější. Je to ovšem velmi individuální," svěřila se například Libuše Minaříková.

Organizátorům se podařilo nabídku koštu oproti loňsku o 48 položek rozšířit. I když úkol to nebyl jednoduchý. „Lidé si doma kysané zelí připravují, ale s tím, aby nám je na košt doručili, je potíž. Vesměs každého jsme museli navštívit a vzorek si od něj vzít," řekl za pořadatelský tým Antonín Vrba.

Čtěte také: Oživit starý kyjovský kroj? Měsíce práce a desítky tisíc korun

Některé vzorky doputovaly ze slovenského Záhoří. Jasnou převahu mělo zelí bílé, zhruba v deseti případech se na pultech objevilo i červené. „Je to pro nás příjemné zpestření. Červené zelí nedělá úplně každý, hodí se třeba ke kačeně nebo martinské huse," vypověděla starostka Blatničky Jarmila Hrušková.

Jaké zajímavé tradiční pokrmy je možné ze zelí připravit, představily návštěvníkům ženy z Kozojídek včele s vyhlášenou kuchařkou Marií Jakubíčkovou. Ta už například vydala i menší knihu receptů a pořádá kurzy o vaření. Po zelných šlíškách, kterých kozojídecký „babinec" uvařil asi 250, se doslova zaprášilo. „Zelí nakrájíme, posolíme, vymačkáme z něj vodu a přisypeme hrubou mouku. Vytvarujeme šlíšky, které poté uvaříme v horké vodě. Poté smícháme s opečenou slaninou a cibulí, všechno nakonec dáme zapéct do trouby," podělila se o jeden z tradičních receptů Jakubíčková.

V Blatničce se milovníci kysaného zelí sešli podruhé a už nyní je téměř jisté, že příští rok se tam vydají znovu. „Se starostkou jsme se rozhodli, že překonáme rekord 170 vzorků, který jsme vytvořili na koštu v Hluku. Tehdy jsme se dostali i do české knihy rekordů," upozornil Vrba.

Zelné košty nejsou tak časté jako akce s vínem, pálenkami nebo klobásami. Zajímavé přitom je, že podle Jiřího Talaše ze Zelinářské unie Čech a Moravy jsou na tom tuzemští pěstitelé zvláště poslední roky dobře. „Zelí se u nás urodilo dostatek a v jeho produkcí jsme soběstační. Bohužel některé supermarkety je i přesto dovážejí ze Slovenska, Německa či Rakouska," uvedl Talaš.

1. Drahomíra Sochorová, Svatobořice-Mistřín – 95 b
2. Antonín Pavlátka, Velká nad Veličkou, 76 b
3. Anežka Tomšicová, Lipov, 71 b
Nejlepší zelí z Blatničky: Karel Juřena, 9–10 místo

Autor: Jiří Kosík

29.1.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Muž z Rohatce se utopil, tvrdí policie. Tělo leželo u břehu Moravy

Fotbalisté Hodonína (v červených dresech) vstoupí do třetiligové sezony venkovním zápasem v Uherském Brodě.

Pikantní los. Hodonín vstoupí do třetí ligy zápasem v Uherském Brodě

Vydával se za hluchoněmého. Lidé přispěli podvodníkovi na neexistující sbírku

Jižní Morava – Je to hnus. Takto komentovala Gabriela Kostrhunová počínání cizinců, kteří v Břeclavi znovu vybírají peníze na neexistující sbírku. V minulých dnech dopadli břeclavští strážníci u obchodního centra v Lidické ulici rumunsky hovořícího muže, který se vydával za hluchoněmého. „Nepovolená sbírka měla být údajně ve prospěch handikepovaných a chudých dětí," uvedl zástupce velitele břeclavských strážníků Zdeněk Novák.

Nepořádek až do rána. Otevírací dobu hlučných barů má omezit nová vyhláška

Jižní Morava – Domů za světla už nebudou chodit návštěvníci některých podniků na znojemském Mariánském náměstí a jeho bezprostředním okolí, pokud městští zastupitelé na podzim schválí vyhlášku omezující jejich otevírací dobu. Místo páté či šesté ráno by podniky měly zavírat nejpozději ve tři.

Drtiči hlásí další posily. Obranu vyztuží mladíci Sedlák se Žabčíkem

Hodonín – Drtiči po útočníku Jakubu Sajdlovi hlásí také první posily do defenzivy. Vedení hodonínského klubu z brněnské Techniky přetáhlo někdejšího mládežnického reprezentanta, dvaadvacetiletého odchovance Komety Jana Sedláka. Druhým novým jménem na seznamu obránců SHK je o pár měsíců mladší Zbyněk Žabčík.

Unikát ve střední Evropě. Nový „zabijácký“ festival představí televizní seriály

Brno - Prvním v České republice, a dokonce i ve střední Evropě se stane festival Serial Killer, který v květnu příštího roku představí na různých místech v Brně televizní seriálovou tvorbu.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies