Provozovatelé koupališť na Slovácku prožili loni špatný rok. Lidé se chodili koupat jen třetinu sezony. Ta kvůli nepříznivému počasí skončila už v polovině srpna.

REKORD NEPOMOHL. Dvacátého července minulého roku se na koupaliště ve Veselí nad Moravou nahrnul rekordní počet dětí i dospělých. Ani dva tisíce deset rekreantů příliš statistiky nevylepšilo. V červnu totiž přišlo pouhých sedm set hostů, pak téměř čtrnáct a půl tisíce v červenci a pět tisíc lidí do poloviny srpna. „Loni nás navštívilo dva tisíce dvě stě lidí. To je o devět a půl tisíce návštěvníků méně než rok předtím," uvedl ředitel služeb města Pavel Bouda.

Veselské koupaliště disponuje třemi bazény, koupající využívají přes šest set metrů vodní plochy. „Vloni jsme otvírali až na konci června, dokončovali jsme rekonstrukci provozní budovy. Sezonu jsme pak kvůli počasí ukončili třináctého srpna," připomněl Bouda. Potvrdil, že po loňských zkušenostech letos koupaliště otevřou už koncem května. Ceny vstupenek nezmění. V červnu budou stát čtyřicet korun pro dospělé, polovinu pro děti. Od začátku školních prázdnin se ceny zvednou o deset korun. Rodinné vstupné pro dva dospělé a jedno dítě bude stát sto, respektive sto dvacet korun.

další koupaliště
- Lipov: 437 a 2
- Moravský Písek: 400 a 2
- Strážnice: 270 a 2
- Těmice: 247 a 2
- Uhřice: 150 a 2
- Vnorovy: 225 a 3
- Vracov: 259 a 2
- Ždánice: 414 a 1
Pozn.: rozloha vodní plochy v metrech čtverečních a počet bazénů

PŘES ČTYŘICET TISÍC LIDÍ. Hodonínské koupaliště otevřou prvního června. Ceny vstupenek se letos nezmění. Dospělí za vstup zaplatí osmdesát korun, děti šedesát. „Vloni přišlo čtyřicet tisíc dvě stě osmdesát návštěvníků," uvedl vedoucí hodonínského koupaliště Libor Bartoš. Podle něj na blížící se koupací sezonu žádné novinky nepřipravují.

OPRAVILI TOBOGÁN. Polepšit si v návštěvnosti chtějí také v Dubňanech. „Vloni jsme zaznamenali více než šestnáct a půl tisíce vstupů. Děti u nás zaplatí čtyřicet, dospělí o deset korun více," řekla vedoucí TS Dukos Dubňany Petra Rusínská. Na tamním koupališti opravili vstup do areálu a tobogán. Návštěvníci budou mít k dispozici padesátimetrový a menší bazén pro neplavce i brouzdaliště.

NOVÁ KANALIZACE. Koupaliště se skokanskými můstky bude podle počasí otvírat sedmého nebo čtrnáctého června. „Ceny vstupenek zůstávají stejné jako v minulém roce. Dospělí zaplatí pětatřicet korun, děti dvacet. Rodinné vstupné zůstává osmdesát korun. Změny u nás na první pohled neuvidíte, ale přes zimu jsme opravili kanalizaci," informoval Vladimír Šimeček vedoucí střediska v Technických službách Kyjov, které jsou už třetím rokem provozovatelem koupaliště.

PŘÍRODNÍ KRÁSA. Koupací biotop v Bohuslavicích u Kyjova zpřístupnili v areálu bývalého letního koupaliště. Má stejného provozovatele jako kyjovské koupaliště. Podle šesti loňských měření Krajské hygienické stanice Brno nabízel pro koupání naprosto nezávadnou vodu.

Její kvalitu zaručuje přírodní systém filtrace vody bez použití chemikálií. „Děti do šesti let a držitelé průkazu ZTP mají do areálu vstup zdarma, děti od šesti do patnácti let zaplatí patnáct korun, dospělí třicet a rodinné vstupné je sedmdesát korun," dodal Šimeček.

VODNÍ NÁDRŽ LUČINA. Čtyřikrát testovali hygienici z Krajské hygienické stanice Brno kvalitu vody v umělé vodní nádrži Lučina. Před sezonou, v červnu, v červenci i v srpnu byla její kvalita naprosto v pořádku. Koupání je i tak na vlastní nebezpečí, není tam totiž plavčík. Rekreace nedaleko Tvarožné Lhoty v chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty má už desítky let své kouzlo. Pláž je travnatá s postupným vstupem do vody a s bezpečným vstupem do vody po schodech.