Kvůli tropickým teplotám posledních dnů míří na koupaliště v jihomoravském příhraničí často i lidé, kteří mají doma bazén. „Když jsou vedra, skáču se každé ráno u nás na zahradě do bazénu trochu ovlažit. Ale zaplavat si tam nemůžu, takže teď chodím i na koupaliště,“ potvrdil student Zdeněk Zemský, který navštěvuje koupaliště v Dubňanech na Hodonínsku.

Na slabou návštěvnost si nestěžují ani na městském koupališti v Hodoníně. „Zatím jsme víceméně spokojení. Oproti loňsku nemáme žádný velký propad, ani výrazné zvýšení,“ srovnával vedoucí koupaliště Libor Bartoš. V červenci se na hodonínské plovárně vystřídalo kolem pětatřiceti tisíc lidí.

otevírací doby a ceny
· Koupaliště Hodonín
otevřeno: 09.00 – 20.00 h
dospělí: 80 Kč, děti: 60 Kč
· Koupaliště Kyjov
otevřeno: 09.00 – 21.00 h
dospělí: 35 Kč, děti: 20 Kč
· Koupaliště Břeclav
otevřeno: 07.30 – 20.00 h
dospělí: 60 Kč, děti: 45 Kč
· Koupaliště Hustopeče
otevřeno: 9.00 – 20.00 h
dospělí: 70 Kč, děti: 50 Kč
· Koupaliště Znojmo
otevřeno: 10.00 – 20.00 h
dospělí: 90 Kč, děti: 70 kč
· Koupaliště Únanov
otevřeno: 10.00 – 20.00 h
dospělí: 70 Kč, děti: 50 Kč

Na vydařený červen vzpomínají na městském koupališti v Břeclavi. „Před prázdninami přišlo o něco více lidí než v loňském roce. Naproti tomu červenec je takřka shodný s minulým rokem. Měli jsme dny, kdy bylo zavřeno a taky dny, kdy tu bylo přes tisíc lidí,“ hodnotil správce břeclavského koupaliště David Bartal.

Podle něj jsou Břeclavané náročnými klienty, kteří preferují teploty vyšší než třicet stupňů a teplou vodu ke koupání. „Když je málo lidí, návštěvnost zachraňují převážně dovolenkáři, kteří na Břeclavsko přijedou,“ dodal Bartal.

Teplomilní návštěvníci přichází i na malé koupaliště v Němčičkách na Břeclavsku. „Místní lidé většinou potřebují, aby bylo teplo delší dobu. Když je každé dva dny jinak, tak na koupaliště moc nechodí,“ všiml si Jaroslav Stávek, který jako správce působí v areálu už šestatřicet let.

Letošní sezona je podle něj průměrná. Pokud ale vysoké teploty vydrží, mohla by být i lehce nadprůměrná. „Teprve před dvěma lety k nám přišel takový počet lidí, že koupaliště poprvé v historii neprodělalo. Uvidíme, co přinese srpen,“ zamýšlel se Stávek.

Brněnské letiště v Tuřanech - ilustrační foto.
Zájem cestujících o lety z Brna vzrostl. Ve srovnání s loňskem o čtrnáct procent

Naopak nárůst příchozích oproti minulému roku zaznamenala městská plovárna ve Znojmě. „Návštěvnost za letošní červenec je určitě vyšší než minulý rok. V posledních dnech jsme měli i dva tisíce lidí. O víkendu je jich vždycky více než ve všední dny,“ hodnotil František Svoboda za správu plovárny. Tvrdí, že letošní sezona je v porovnání s minulým létem rozhodně lepší. „Řekl bych, že v srpnu bude lidí ještě více,“ vyjádřil se Svoboda.

Horké dny pomáhají zlepšit zatím podprůměrnou sezonu na koupališti Pohoda v Únanově na Znojemsku. „V porovnání s minulým rokem je návštěvnost slabší o dva až tři tisíce návštěvníků. Ale poslední tři dny se to výrazně lepší, měli jsme něco přes čtyři a půl tisíce prodaných vstupenek,“ pochvaloval si včera správce koupaliště Ivan Vyskočil.

Počet návštěvníků se v Únanově ke konci července vyšplhal ke zhruba dvaceti tisícům. Podle Vyskočila se návštěvnost mětských a vesnických koupališť nedá příliš srovnávat. Mnozí lidé na venkově navíc tráví značnou část volného času prací na zahradách nebo ve vinohradech. „Myslím si však, že srpen bude o hodně lepší,“ doufá Vyskočil.

Jsou ale i lidé, kteří si vody užívají výhradně doma. „Na koupaliště moc nechodím. Doma vlezu do bazénu, mám to zadarmo a nemusím nikam ve vedrech jezdit na kole nebo autobusem. Taky mi vadí, že bývá na koupalištích spousta lidí a člověk se pořád někde mačká,“ svěřil se například Ondřej Rybnikář.

RADIM KŘÍŽ
KRISTÝNA HORTVÍKOVÁ