Tři zábavné programy letos chystají na koupališti v Hustopečích na Břeclavsku. K dispozici mají také dětské hřiště a na plážový volejbal. Bazény a možnost vykoupat se totiž mnohdy návštěvníkům už nestačí. „Konkurence je veliká. Někde staví nová koupaliště, jindy mají zase bazén lidé doma na zahradě, a tak se musíme snažit a vymýšlet další věci, jak si zájemce udržet,“ potvrdil větší nároky hostů vedoucí hustopečských sportovišť Aleš Proschek.

Provoz zahájí Hustopečští až podle počasí, oficiální zahájení však bude v neděli 11. června. „Letošní silná zima brzdila opravné práce, ale do zahájení bude vše nachystáno. Tento rok opravujeme odtokové žlaby, přelivové hrany a žáci místního učiliště natřeli skluzavku,“ uvedl drobné změny Proschek.

Růžový tank výtvarníka Davida Černého v Brně. Technici jej postavili před Červený kostel na Komenského náměstí. Tank je součástí výstavy Moravské galerie Kmeny 90.
Ruské velvyslanectví: Růžový tank pošpiňuje vzpomínku. Podpořilo přemalování

Na novinky sází také v Břeclavi. „V areálu by měl být přes letní prázdniny stánek s koblihami. Otevírací doba bude navíc již od půl osmé ráno. Mino plavání mohou návštěvníci využít kurty na plážový volejbal či minigolf,“ vyjmenoval vedoucí plaveckého střediska David Bartal.

Dřívějšího vstupu využije například Břeclavanka Simona Petrlová. „Dobrá zpráva. Ráda si půjdu takto brzy zaplavat,“ těšila se.

Na Znojemsku už provoz zahájili. Nejdříve na plovárně Louka ve Znojmě, která se vyznačuje tisícovkami růží podél bazénů. „Často se mezi bazény a oddechové trávníky sází túje. Ty ale rychle rostou do výšky. Přes růže plavčíci dobře uvidí,“ pochvaloval si správce Louky František Svoboda.Od 20. května je v provozu znojemská plovárna v Louce.Zdroj: Deník / Krutiš Dalibor

V pátek startují sezonu na koupališti Pohoda v Únanově. „Po letech jsme museli vyměnit plot. Bylo v něm příliš mnoho děr, které nadělali lidé, kteří chodili na plovárnu bez placení,“ postěžoval si starosta Únanova Vojtěch Fabík.

Příznivé počasí vyhlíží v Hodoníně. Plavce přivítají v pondělí. „Termín se však může změnit s ohledem na vývoj počasí,“ podotkl mluvčí radnice Ivo Cencinger.

Unikátní keltský opasek našel náhodně muž v lese na Kunštátsku. Po zakonzervování září nyní opasek starý více než dvattisíce let v plné kráse. Foto: archiv Muzea regionu Boskovicka
Unikátní keltský opasek ležel v lese přes dva tisíce let. Jedná se o oběť bohům

O víkendu by podle předpovědi však mělo být slunečno. „Maximální teploty budou v sobotu dvaadvacet až pětadvacet stupňů Celsia. V neděli až osmadvacet a v pondělí a úterý ještě o stupeň víc. V úterý se již ale mohou vyskytovat přeháňky a bouřky,“ upozornila Andrea Kvapilová z hydrometeorologického ústavu.