„Jde o unikátní kolekci, která mapuje karban na našem území. Návštěvníkům na úvod přiblížíme historii, první zmínku o kartách v době Karla IV. i první vyobrazení z počátku šestnáctého století,“ upozornil hodonínský etnograf a kurátor Tomáš Gronský.

Ten zároveň připomněl, že dlouho hráli karty jen ti nejbohatší. „Papír byl velmi drahý a běžný smrtelník si jej nemohl dovolit. S tím souvisí i jejich uskladněním a karetními lisy pro vyrovnání karet, které jsou u nás také k vidění,“ poukázal na další zajímavost Gronský.

Výstava Eso v rukávu
● Kde: Hodonín, sál Evropa
● Jak je otevřeno: pondělí až pátek (8.00-12.00 a 13.00-16.30), neděle (13.00-17.00), a to až do 5. května
● Za kolik: dospělí 30 Kč, studenti a důchodci 15 Kč
● Zajímavosti: na kůži ručně malované karty Apačů, vykládací karty Emy Destinové, erotické karty, výherní karetní kvíz, karetní nábytek, lisy a dílna s představením tisku karet

OD ŠESTI SBĚRATELŮ

Rozšíření karet do širších vrstev společnosti souvisí s jejich oblibou u vojska. „Vojáci se potřebovali rozptýlit a pobavit. Jak armády postupovaly nebo ustupovaly, zanechávaly za sebou, mimo jiné, karetní hry spolu se zvědavostí a zájmem o ně u místních obyvatel,“ zmínil sběratel Karel Novák.

Příchozí tak mohou na dvou stech metrech čtverečních vidět karty z éry Napoleonova tažení, prvníi druhé světové války. Zájemci ale naleznou v Hodoníně rovněž hrací kartys tématikou železnice, pekla, erotiky, politiky nebo revoluce.

Vykládací karty reprezentují například ty vlastnoručně vyráběné světově proslulou operní pěvkyní Emou Destinovou. „Další pro ni nechal namalovat její manžel u malíře Schlossera,“ uvedl další z přispěvatelů na hodonínskou výstavu Pavel Langer. Celkem se tady mohou lidé setkat s exponáty od šesti sběratelů a čtyř institucí.

Mezi další unikáty expozice patří jak karty z kůže, které vytvořili Apači v Arizoně v roce 1875, tak kolky. Karty totiž podléhaly jako součást hazardu vysokému zdanění.