Tento efekt má podle něj dvě roviny. První je ta, že si člověk vybere mezi svými oblíbenými stranami právě podle toho, že některého z kandidátů osobně zná. Druhá předpokládá, že se volič rozhodne pro úplně jinou kandidátku než obvykle, jen kvůli tomu, že se na ní objeví oblíbený soused.

Na kandidátkách pro krajské volby mají nejpočetnější zastoupení z hodonínského okresu především strany s nízkými preferencemi, ať jsou to monarchisté, republikánská koalice či protiimigrační seskupení. Z tradičních stran nasadili nejvíce lidí z Hodonínska komunisté a lidovci. Podobně si rozvrhli kandidátku také Svobodní se Soukromníky a Moravané. Právě ti mají na své soupisce nejstaršího kandidáta z hodonínského okresu – devětasedmdesá­tiletého agronoma z Kyjova Blažeje Zajíce. „Domnívám se, že by Morava měla mít důstojné postavení v České republice a v samosprávných orgánech," osvětlil důvody kandidatury Zajíc, který je i na prahu osmdesátky členem kontrolního výboru kyjovského zastupitelstva a komise rady.

Naopak nejmladší kandidát z Hodonínska je o téměř šedesát let mladší a o přízeň voličů se Jakub Hanáček uchází za dělnickou stranu sociální spravedlnosti.

Zajímavostí letošních krajských voleb je na kandidátkách absence starostů čtyř největších měst regionu. „V senátní volbách podporuji Josefa Zimovčáka, koho budu volit v krajských si však nechám pro sebe," řekl hodonínský starosta Milan Lúčka.

Jeho kolega z kyjovské radnice František Lukl, o kterém se uvažovalo jako o jedničce ANO 2011, už dříve uvedl, že kandidovat nebude. „Musím splnit své sliby a uskutečnit program, ke kterému jsem se zavázal svým spoluobčanům v Kyjově a svým kolegům ve Svazu měst a obcí ČR," sdělil už 
v lednu Lukl. V krajských volbách nekandiduje ani starosta Veselí nad Moravou Miloš Kozumplík či Dubňan František Tříska.