„Je trvanlivá a bezpapriková modré barvy, jemně sypaná zeleninou. Jde o klobásu, kterou mohou děti, důchodci, je bez alergenů a lepku, jen s čistým masem a kořením," představil vítěze třiačtyřicetiletý řezník a uzenář Miroslav Hakala.

Prozradil, že už na Velikonoce připravili řadu barevných klobás. „Růžové, žluté, zelené a tyto modré. Tato novinka se používá na rauty či svatební tabule. Je pestrá a chuť je asi dobrá, když ji lidé ocenili," řekl spokojený Hakala.

Ten ale nebyl jediným vítězem odpoledne v zaplněné sportovní hale ve Velké nad Veličkou. Podobně jako loni totiž soutěžilo sto pět vzorků i o triumf ve dvou odborných kategoriích. Jako nejlepší klasickou slováckou klobásku ocenili porotci tu Štýrskou z Řeznictví H&H.

Trvanlivou paprikovou klobásku letos nejlépe připravili v MP Krásno, kde šampiónku pojmenovali Maďarská. „Mně ale chutnají všechny klobásky, více ty ostřejší, ale mohu si je dopřávat jen v omezeném množství. Velický košt je výborný, jezdíme sem každý rok," řekl Tomáš Horák ze sousední Louky.

Podle něj je podávaným uzeným delikatesám vhodné pivo. „Když je ale košt slivovice, tak si dám radši tu. Jak se říká: tvrdý život, tvrdá kořalka," zasmál se horňácký gurmán.

Nejen on měl možnost si ke klobáskům pochutnat na bohaté výstavě ovocných destilátů. Tu ovládl s tekutými duranciemi jeho rodák Jiří Škopík. Nejlepší hruškovici naopak připravil domácí nadšenec Jan Kružica. „Je to klasická hruškovice z horňáckého regionu, z tak zvaných hniliček, které se posbírají až pod stromem. K hruškovici bych doporučil dobrý klobásek, jde o úžasnou kombinaci," řekl Kružica, který před třemi lety získal i titul Krále slováckéj klobásky.

„Letos jsme nabídli naše klasické Javornickou, Velickou a Zabijačkovou, novinkou byla krájená z komína. Tu jsme dělali tradičním starým ručním způsobem, nemleli jsme, ale krájeli," popsal řezník a autor nejlepší velické hruškovice v jedné osobě.

Místo pod klobáskovým trůnem v sobotu zbylo i na bývalého šampióna Petra Navrátila ze Žeravic. „Dává nám vzorky od prvního koštu. Těší mě, že jako autobusák rozváží lidi po regionu a zároveň jako koníčka připravuje oceňované klobásky. Jeho úspěchy dokonce naštvaly řadu profesionálů, protože je porazil amatér," upozornil mluvčí velického koštu Antonín Vrba.

Navrátil chystá čabajky i klasické klobásky z vepřového masa, klasického koření, soli, moravského česneku a maďarské papriky. Udí je na dřevě z meruňky nebo trnky.