VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchař připravil cvrčky na másle. Chutnali jako oříšky

Hodonín /FOTOGALERIE/ – Lehce solení a pepření mouční červi, cvrčci smažení na másle nebo opražená sarančata podlévaná červeným vínem. To je jen část středečního večerního menu v hodonínské městské knihovně.

20.4.2017
SDÍLEJ:

Vaření a degustace hmyzích specialit v hodonínské knihovně s kuchařem Milanem Václavíkem.Foto: Deník / Turek Petr

Právě tam totiž přijel ukázat své umění Milan Václavík, kuchař a odborník na entomofágii neboli pojídání hmyzu. „Jeho konzumace je u nás stále oblíbenější, je to asi i díky cestování a televizním pořadům o vaření. Navíc má zařazení hmyzu do stravy podporu v Evropské unii, a to kvůli nižším energetickým nákladům a vyšší výživové hodnotě,“ upozorňuje Václavík, který se už osmý rok v Brně věnuje využívání hmyzu v gastronomii.

Lidé tak mohli ochutnat několik druhů netradičních specialit. Nejdřív se na talíř dostal moučný červ. Poté se kuchař, který vařil v Rakousku i Anglii, pustil do úpravy larvy cvrčka banánového, následoval potemník brazilský, saranče, šváb a štír. „Nejlepší ohlasy dostávám na chuť cvrčka, kterého připravuji na másle a barevném pepři. Jeho chuť je příjemná, jemná a lehce připomíná oříšky,“ přibližuje reakce degustátorů Václavík.

Připouští, že pro Středoevropana je důležité překonat psychickou bariéru. „Zde totiž hmyz běžně nejíme, ale když jej nakonec lidé zkusí, tak jim z devětadevadesáti procent chutná,“ tvrdí.

Autor: Petr Turek

20.4.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ford Fiesta.
AUTOMIX.CZ
14

Dá se koupit spolehlivé auto za 50 tisíc? Tyto vozy mohou být výhrou

Jejich specialitou jsou vlasy a vousy. Jejich povinnou výbavou jsou nůžky a ostrá břitva. Jan Krajíček (s vousy) a Lukáš Hromádka spolu už tři roky provozují Local Barber Shop, klasické pánské holičství v centru Brna.
5

Vymýšlení účesů? Muži ženám konkurují, tvrdí kadeřníci z pánského holičství

Drtiči získali další posilu do obrany. Přichází Peslar, který si zkusil i Polsko

Hodonín - V minulé sezoně si poprvé okusil zahraniční angažmá, když hájil barvy polského Jastrzebie. V nadcházejícím ročníku ale bude znovu hrát druhou českou ligu. Porubu, kde prožil většinu kariéry, však Jakub Peslar vyměnil za Hodonín, se kterým se domluvil na smlouvě. Pětadvacetiletý obránce na jihu Moravy bude nastupovat po boku dalších posil Mojžíše, Žabčíka a Sedláka.

Mladý motorkář zahynul při rizikovém předjíždění, je už osmnáctou obětí

Hodonínsko – Smrtelná nehoda uzavřela ve středu odpoledne silnici mezi Archlebovem a Strážovicemi. Na místě tam zemřel třiadvacetiletý motorkář. Z policejního šetření vyplývá, že k nehodě přispěla jeho riziková jízda. Kolize, které se účastnila ještě dvě osobní auta, se stala kolem šestnácté hodiny.

Možná poslední tropický víkend. Teploty vystoupají až na 34 stupňů

Jižní Morava – Poslední prázdninový víkend potěší milovníky tropických teplot. Rtuť na teploměru přesáhne třicítku. Bude to letos naposledy? To si zatím meteorologové tvrdit netroufnou.

Cesta za hřiby? I 170 kilometrů z Moravy na Vysočinu

Jižní Morava – Milan Štěpek ze Znojma je vášnivý houbař už od dětství. Bezpečně pozná desítky druhů hub. Letos se lesům v rodném regionu vyhýbá. „Není proč tam chodit. Houby kvůli suchu prostě nerostou. Podobně jako loni. Nedávno jsem byl na houbách u Telče. Tedy asi sedmdesát kilometrů od domova,“ řekl.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení