VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchař připravil cvrčky na másle. Chutnali jako oříšky

Hodonín /FOTOGALERIE/ – Lehce solení a pepření mouční červi, cvrčci smažení na másle nebo opražená sarančata podlévaná červeným vínem. To je jen část středečního večerního menu v hodonínské městské knihovně.

20.4.2017
SDÍLEJ:

Vaření a degustace hmyzích specialit v hodonínské knihovně s kuchařem Milanem Václavíkem.Foto: Deník / Turek Petr

Právě tam totiž přijel ukázat své umění Milan Václavík, kuchař a odborník na entomofágii neboli pojídání hmyzu. „Jeho konzumace je u nás stále oblíbenější, je to asi i díky cestování a televizním pořadům o vaření. Navíc má zařazení hmyzu do stravy podporu v Evropské unii, a to kvůli nižším energetickým nákladům a vyšší výživové hodnotě,“ upozorňuje Václavík, který se už osmý rok v Brně věnuje využívání hmyzu v gastronomii.

Lidé tak mohli ochutnat několik druhů netradičních specialit. Nejdřív se na talíř dostal moučný červ. Poté se kuchař, který vařil v Rakousku i Anglii, pustil do úpravy larvy cvrčka banánového, následoval potemník brazilský, saranče, šváb a štír. „Nejlepší ohlasy dostávám na chuť cvrčka, kterého připravuji na másle a barevném pepři. Jeho chuť je příjemná, jemná a lehce připomíná oříšky,“ přibližuje reakce degustátorů Václavík.

Připouští, že pro Středoevropana je důležité překonat psychickou bariéru. „Zde totiž hmyz běžně nejíme, ale když jej nakonec lidé zkusí, tak jim z devětadevadesáti procent chutná,“ tvrdí.

Autor: Petr Turek

20.4.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Žloutenková epidemie opět sílí. Za týden v kraji přibylo devět nakažených

Silně opilý řidič kamionu jel po dálnici D2. Před policisty se sám nemohl ani postavit na nohy. Naměřili mu téměř tři promile.

VIDEO: Opilý řidič kamionu jel po dálnici se třemi promile. Nemohl pak ani stát

Flotila parníků po zimě vyrazí na přehradu. V Brně otevřou čarodějnickou školu

Brno /TIPY NA VÍKEND/ – Flotila šesti lodí míří zpátky na hladinu přehrady. Brněnský dopravní podnik totiž v sobotu slavnostně zahájí letošní plavební sezónu. „Ceremoniál bude mít už tradiční scénář návštěvníkům se představí všichni kapitáni a potom vytáhnou vlajku na výpravně lodní dopravy. Doprovodí je originální znělka skladatele Jaromíra Hniličky," popsala sobotní dopoledne mluvčí podniku Barbora Lukšová.

Dubňanský kuželkář Novák se kvalifikoval na dorostenecké mistrovství světa

Dubňany – V historii kuželkářského sportu se stal prvním zástupcem hodonínského regionu, který se kvalifikoval na mistrovství světa dorostenců do německého Dettenheimu. Člen dubňanského klubu Vojtěch Novák v letošním roce hrál nejvyšší dorosteneckou ligu za Lokomotivu Valtice, se kterou získal titul vicemistra republiky.

Rok od konce druhé ligy v Břeclavi: ztráta prestiže i vstupného

Jižní Morava – Šedivé nebe se ve čtvrtek rozprostřelo nad zimním stadionem v Břeclavi. Je to přibližně rok, co zastupitelé Břeclavi rozhodli, že do tamního A týmu hrajícího druhou ligu nenapumpují potřebné miliony korun pro záchranu soutěže. Tehdejší majitel už nechtěl klub ekonomicky táhnout sám. A zatímco v sousedních regionech lidé navštěvují mezinárodní EBEL ligu, či v případě Hodonína právě třetí nejvyšší tuzemskou soutěž, budoucnost břeclavského celku zůstává pro nejbližší dobu jasná: krajský přebor.

Soutěžilo muzeum i studio televize. Kraj rozdával ceny za stavby

Jižní Morava – Jihomoravané se ve čtvrtek dozvěděli, kdo z nich postavil nejlepší a nejužitečnější stavbu.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies