Vedení radnice k jejich pořízení vede množství škod, které se už na budově projevily. „Bezpečnostní komise má předložit do rozpočtu na příští rok i návrh financí na tento úkol," uvedl problematiku zastupitel a předseda bezpečnostní komise Michal Vajčner.

O záměru nákupu kamer, které by sledovaly strážnický kulturní svatostánek, rozhodli radní. „Okolí kulturního domu je místem pro shromažďování lidí. Proto jsou zde možné konflikty," upozornil Vajčner.

To, že je Strážničan místem častých nočních problémů, potvrdila i jeho ředitelka Danuše Adamcová. Podle ní se před budovou shromažďuje mládež obzvláště v pátek večer, kdy je otevřená vinárna, která je součástí kulturního domu. „Návštěvníci ji opouštějí v pozdních nočních hodinách a většinou ne úplně střízliví. Proto tu dochází k častému hluku a také tam na zemi nacházíme rozbité sklo. Nejhorší období začíná v září, kdy se vinárna otevírá, pokračuje až do konce zimy," uvedla ředitelka s tím, že problémem je také party klub.

Pomyslnou poslední kapkou, po níž se vedení radnice rozhodlo informovat radní o nutnosti instalace kamerového systému, bylo vysklení dveří kulturního domu. „Hodně lidí se shromažďuje také na pomocné rampě, která je v zadní části budovy. Často ji zanášejí odpadky nebo nedopalky z cigaret," popisuje další těžkosti ředitelka Strážničanu.

Zároveň upozornila na to, že před nedávnem přitom stavba dostala novou fasádu.

Kamerový systém by podle ní měl zabránit shromažďování lidí za kulturním domem a také vzniku skládky odpadků u popelnic vedle budovy.