Lidé, kteří na sídlištích žijí, se už v minulosti k plánované obnově mohli vyjádřit prostřednictvím dotazníků. Ve středu měli také možnost o projektu diskutovat na internetu s vedoucím odboru rozvoje města Romanem Pekárkem.

Do debaty se zapojili především obyvatelé sídliště Kollárova-Jurovského. Největší starosti jim dělá zeleň. Jednoho z diskutujících, který se podepsal jako Tom T, například zajímalo, jaký byl důvod vykácení stromů u parkoviště Jurovského. „Obyvatele tento počin zděsil. Konečně stromy narostly do velikosti, která začala trochu odhlučňovat. Za jak dlouho zde budou stromy nové?" zeptal se.

Podle Pekárka bylo vykácení stromů nutné, aby se vytvořil chodník, který v této části chybí. Stromy se však vysadí znovu. „Věřím, že nově zrekonstruované parkoviště s chodníkem a novou výsadbou adekvátně nahradí tuto ztrátu. Vysadíme stromy již vzrostlé, které rychleji dorostou," uklidnil Pekárek.

Náklady• Kollárova-Jurovského 8,5 milionu korun
• U Vodojemu 17,6 milionů korun
• Za Stadionem 9,5 milionu korun
• Na obnovu sídliště U Vodojemu získalo město dotaci ve výši 4 miliony korun

Obyvatelé sídliště Kollárova-Jurovského se mohli v roce 2013 zúčastnit dotazníkového šetření. Z celkových 168 domácností se jich zapojilo pouze dvaatřicet. „Cílem šetření bylo získání informací o spokojenosti obyvatel s okolím a s návrhy na změny a úpravy sídliště," stojí ve vyhodnocení dotazníků.

Pokud jde o doplnění sídliště o stání pro auta, většina obyvatel, kteří dotazník odevzdali, je pro zřízení parkovacích míst i na úkor stromů a keřů. S tím ale nesouhlasí Simona Výborná, která na sídlišti žije. „Spousta obyvatel má možnost dát auto do garáže, ale proč by je nenechali u domu, když mají tu možnost a postaví se pro ně další a další betonové plochy? Dětem tak nezbudou žádná místa na hraní," upozornila v diskusi Výborná.

S opravami se podle výsledků tendru začne nejspíše na přelomu léta a podzimu. Nejdéle by podle Pekárka měly trvat čtyři měsíce. Jakmile bude zhotovitel známý, uspořádá město pro místní veřejné jednání, na kterém se seznámí s harmonogramem a přednesou své připomínky.

DOMINIKA FLORIÁNOVÁ