Do připraveného scénáře se zapojili členové vojenských klubů nejenom z České či Slovenské republiky, ale také z Německa a letos dokonce i Dánska. Pořadatelé nezapomněli ani na významné odbojové skupiny, které v okolí Kyjova působily – Carbon Bohuslavice, Olga nebo Vela.

Vzpomínka patřila také obětem, které si vyžádalo počínání nacistů či jejich přisluhovačů. Podle městské kroniky v době okupace nacistická mašinérie věznila téměř šest set lidí z Kyjovska, z toho více než sedmdesát procent bylo usmrceno. „Je dobré, si tyto události připomínat. Děti jsou samozřejmě nadšené převážně ze zbraní a vojenských aut, ale také se ptají na různé souvislosti,“ řekla například Martina Belková z Kyjova.

Něnička si v současné době není příliš jistý, jaká budoucnost akci, kterou podporuje město i ministerstvo obrany, čeká. Hlavně v souvislosti s možnými zásahy týkajících se zbraní ze strany Evropské unie. „Doufáme, že to nebylo naposled. Pro jistotu už pracuji na nějakém krizovém scénáři,“ dodal pořadatel.