Tamní zastupitelé schválili dotaci ve výši jednoho milionu korun pro nemocnici právě a pouze pro pořízení jedné sanitky. „Je to současně i jakýsi signál od nás směrem ke zřizovateli, že naši nemocnici podporujeme," připomněl starosta Kyjova František Lukl fakt, že to není dávno, co nemocnice bojovala proti možnému omezení péče.

Starostové Kyjovska se pak na svém posledním zasedání shodli na tom, že i další města a obce Kyjovska se pokusí najít příspěvek, který by společně stačil na koupení druhé sanitky. „Vím o tom, že některé obce či mikroregiony už se tím zabývaly a někde je to i schválené," dodal kyjovský starosta, podle kterého vychází příspěvek od obcí přibližně po rozpočítání na dvacet až třicet korun na jednoho obyvatele.

Jak nedávno ředitel nemocnice uvedl, kyjovské sanitky mají v průměru najeto více než šest set tisíc kilometrů. Nemocnice sice v počátku roku 2012 získala dvě nové, ale je to stále málo.

„Čtyři sanitky, které jsou stále v provozu, mají dokonce najeto už více než devět set tisíc kilometrů," upozornil na nemocniční rekordmany ředitel zařízení.

Čtyři zmíněná auta už teoreticky více než dvacetkrát „objela zeměkouli", přesto slouží k životně důležitým úkolům. Jak ředitel doplnil, osm sanitek je starších než patnáct let. Celkem po regionu jezdí třiadvacet sanitek.

Že osud nemocnice a kvalita poskytované péče není starostům i pacientům lhostejná se ukázalo i vloni, když se starostové Kyjovska sjednotili ve snaze o odvolání bývalého ředitele nemocnice Josefa Pejchla.

K loňskému nákupu dvou vozů došlo ještě za zmíněného exředitele. Byly to první dva nové vozy do kyjovského parku po dlouhých sedmi letech.

Starostové Kyjovska by také byli rádi, kdyby nové sanitky přijímal současný ředitel. Ten se v Jihomoravským krajem vypsaném výběrovém řízení pokusí zvítězit, aby mohl v čele nemocnice pokračovat. Jmenovala jej ještě bývalá rada pouze do konce roku. Současná krajská rada mu mandát prodloužila do doby skončení výběrového řízení. To je zatím teprve ve fázi zasílání přihlášek.