Mluvčí Haraštová také dodala, že zabezpečení majitelé často podceňují. Například na Břeclavsku evidují za loňský rok třiadvacet vloupání do rekreačních chat.


Objekty jsou opuštěny i několik měsíců a zloději tak mají jistotu, že je nikdo nevyruší. „Často i lidé bez domova do chat neoprávněně vniknou a vyhledávají zásoby jídla, přivlastňují si oblečení či další osobní věci. Majitelé se pak s vědomím, že se někdo naboural do jejich soukromí, těžce vyrovnávají,“ upozorňuje Haraštová.

Prvňáčci. Ilustrační foto
Budoucím prvňákům pomáhají kurzy

Jak se bránit zlodějům
•zabezpečit chatu s ohledem na hodnotu jejího zařízení(zámky,mříže,okenice)
•objekt často kontrolovat
v okolí nenechávat žebříky a nářadí
•odvézt cenné věci
zamknout všechny dveře v objektu

Do zabezpečení chaty investovala i Elena Holíková z Hodonína, která vlastní chatu ve Filipově údolí. „Většinou bezdomovci rozbijí okna, aby v chatách přespali. Koupili jsme bezpečnostní dveře. V plánu máme i okenice a pojištění. Naštěstí zde bydlí rodiče, kteří nám chodí chatu kontrolovat,“ uvádí Holíková.


Právě ke kontrolám objektů nabádá majitele i policie. Policisté apelují na zahrádkáře a chataře, aby z chatek odvezli cenné věci a nářadí. Právě tento sortiment nejvíce pachatele přitahuje.

Trénink na český rekord s lidskými hodinami.
Chtějí rekord. Vytvoří lidské hodiny


Většina pojišťoven také nabízí možnost chatu pojistit proti vloupání, rozbití skel, vandalismu či živelným pohromám. „U objektu se musí prozkoumat jeho zabezpečení. Důležitý je zámek, okenice nebo mříže, vstupní dveře, zda existují i jiné přístupové cesty. Na základě osobní prohlídky zájemci vytvoříme cenovou nabídku,“ uvedla Jarmila Daňková z hodonínské pobočky pojišťovny Generali. Podotýká však, že častěji se setkávají s pojistnými událostmi způsobenými živelnými pohromami než vloupáním.


Přestože se v posledních letech počet vloupání do chat snižuje, řeší police ročně okolo dvou tisíc vloupání. Průměrně je to více než pět případů denně. Jihomoravský kraj se nachází na druhém místě v počtu vyloupených objektů hned po Středočeském kraji.

Kamery. Ilustrační foto.
Na Hustopeče dohlédne sedm kamer. Na historickém náměstí